Plzeňský řemeslný pivovar Proud obohatil sezónní pivní nabídku pozoruhodnou novinkou: Yuzu Pale Ale – osvěžující pivo s lehkým citrusovým aroma a příjemnou hořkostí je ideálním nápojem pro přívětivé jarní a letní dny.
„Hledali jsme zajímavé ovoce pro náš jarní/letní speciál. Důležitý pro nás byl známý původ suroviny a možnost spolupracovat na vývoji daného piva s lidmi, kteří této surovině a jejímu použití rozumí. Shodou okolností jsme narazili na plzeňskou firmu Yuzu s.r.o., která dováží prvotřídní produkt přímo od zpracovatelů citrusu yuzu z Koreje. Výsledkem je nejen spolupráce na pivu jako takovém, ale i na samotném prodeji,“ přibližuje vznik nového speciálu ředitel pivovaru Proud Michal Škoda. Yuzu Pale Ale tak bude dostupný nejen v e-shopu pivovaru Proud, na Rohlík.cz a ve vybraných pivotékách, ale také v kavárnách CrossCafe a v e-shopu Yuzu.
„Při přípravě piva jsme nejprve konzultovali vlastnosti plodu yuzu s týmem Yuzu s.r.o., který se dlouhodobě zabývá jeho použitím v nejrůznějších úpravách od čaje přes limonády až po dorty. Následně jsme společně vybrali produkt z yuzu zpracovávaný jihokorejskými farmáři tradiční metodou smícháním kůry, dužiny a šťávy v poměru 50:50 s cukrem. Z tohoto produktu jsme uvařili první prototyp na pokusné 100l varně. Vybrali jsme pivní styl pale ale, zejména pro jeho lehkost a dobré možnosti kombinace chuťového profilu yuzu s různými odrůdami chmele,“ upřesňuje sládková Lenka Straková.
Yuzu je super-citrus nabitý vitamínem C a antioxidanty původem z Asie.
„Yuzu vyžaduje specifické podmínky pro pěstování, daří se mu pouze v několika málo oblastech a čerstvé se téměř nevyváží. Oproti jiným citrusům je kyselejší a aromatičtější, má málo šťávy, silnou žlutou kůru. Farmáři jej zpracovávají celé, aby zachovali specifickou chuť a zdravé látky v yuzu obsažené, plody vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem v poměru 50:50. Pro pivovar Proud jsme dovezli opravdu exkluzivní produkt nejvyšší kvality, jsme rádi, že jej můžeme takto využít, ze spojení yuzu a piva jsme nadšení,“ říká Eliška Hynková ze společnosti Yuzu, která pro český trh toto exotické ovoce objevila. Nabízí jej například v podobě Yuzu tea s širokým využitím při přípravě horkých nápojů, limonád, alko i nealko koktejlů, dezertů, zálivek na saláty nebo marinád na maso.