Právě v těchto dnech dozrává na farmách kolem španělské Valencie sladké šťavnaté ovoce kaki Persimon Bouquet. Jeho chuť, konzistence a absence pecek z něj dělají vynikající doplněk každodenních jídel. A díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů je výborným pomocníkem zdraví do podzimních plískanic.
Kromě toho se kaki Persimon Bouquet snadno připravuje do nejrůznějších receptů. Nemusí se loupat a nedělá zbytečný nepořádek. Hodí se do sladkých i slaných jídel. Připravte si několik skvělých pokrmů s kaki díky jednoduchým receptům.
Těšit se můžete na svěží salát s brusinkami a balkánským sýrem, plněné kuřecí závitky, rychlý koláč z listového těsta a kynuté buchty s kaki.
Salát s brusinkami a balkánským sýrem spojuje sladkou chuť kaki s kyselostí brusinek a slaným balkánským sýrem. Díky tomu vzniká originální kombinace, která vás příjemně překvapí. Připravte si na čtyři porce:
3 kaki Persimon Bouquet
2 manga
250 g listového salátu
150 g balkánského sýra
2 lžíce pomerančové šťávy
hrst čerstvých brusinek
olivový olej
med
nasekané vlašské ořechy
sůl, pepř
Do mísy dejte listový salát. Přidejte pomerančovou šťávu, asi lžíci oleje a vše opatrně promíchejte. Salát osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Přidejte oloupané a na plátkynakrájené kaki, brusinky a nasekané ořechy. Poté přidejte rozdrobený sýr a salát nakonec pokapejte medem.
Plněný kuřecí závitek nabízí lahodnou náplň z kaki, která zjemňuje kuřecí maso a dodává mu nečekanou sladkost a šťavnatost. Na 4 porce budete potřebovat:
2 kaki Persimon Bouquet
200 g jáhel
4 plátky kuřecího masa
2 mozzarelly
olej
grilovací koření
sůl, pepř
Jáhly uvařte podle návodu. Maso naklepejte, osolte, opepřete a posypte kořením. Poté na každý plátek vložte kousek kaki, kousek sýra a zatočte. Svažte provázkem nebo spojte pomocí párátek. Závitky opečte zprudka na oleji ze všech stran. Poté je vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Závitky pečte dozlatova. Podávejte s jáhly nebo jinou přílohou podle chuti.
Pro milovníky sladkého je tu rychlý koláč z listového těsta, který kombinuje jednoduchost přípravy s neodolatelnou chutí kaki. Doba přípravy vám zabere pouhou půlhodinku. Potřebujete:
2-3 kaki Persimon Bouquet
1 balení chlazeného listového těsta
300 g zakysané smetany
2 vanilkové cukry
1 skořicový cukr
Listové těsto rozložte i s pečicím papírem na plech. Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovými cukry a naneste na těsto tak, aby okraje zůstaly volné. Navrch rozložte na plátky nakrájené kaki. Posypejte skořicovým cukrem a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte 20 až 25 minut.
A pokud máte rádi tradiční kuchyni vylepšenou o méně obvyklé kombinace, vyzkoušejte kynuté buchty s kaki, které přinášejí do klasického receptu zajímavou ovocnou variaci. Na 1 pekáč buchet budete potřebovat:
Na těsto:
300 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
80 g cukru
½ kostky droždí
60 g másla
150 ml mléka
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
špetku soli
Na dohotovení:
2-3 kaki Persimon Bouquet
50 g bílé čokolády
1 vejce na potření
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku mouky, cukru a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, špetku soli a citronovou kůru. Dobře promíchejte, přidejte vejce, žloutek, pokrájené změklé máslo a kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 45 minut. Kaki rozmačkejte vidličkou. Těsto rozdělte na 12 kousků. Každý rozmáčkněte v dlani a dejte do něj trochu kaki a kousek bílé čokolády. Zabalte a spojem dolů vložte do máslem vymazaného pekáče. Takto připravte všechny buchty. Nakonec je potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na
180 °C a pečte 35 minut.
Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.
Zdroj fotografií: www.nejkaki.cz