Se začínajícím podzimem je ranní vstávání čím dál náročnější. Z vyhřáté postele se nám nikomu moc nechce, a je proto důležité započít ráno něčím příjemným, co člověka ideálně zahřeje. Nikdo z nás ale nemá čas na to trávit hodiny v kuchyni, aby si připravil plnohodnotné první jídlo dne. Vhodným řešením jsou proto snídaňové kaše – jsou hotové do pár minut, doplněné ovocem a oříšky jsou nutričně vyváženou formou snídaně, a navíc člověka dokáží skvěle zasytit. Vyzkoušejte proto tento recept na ořechovou kaši s krupičkou a budete mít hned o důvod více, proč se těšit ráno z postele!
Snídaně, která nikdy neomrzí
Snídaňové kaše jsou skvělé v tom, že si je člověk může připravit na nesčetné množství způsobů. S ovocem sušeným, čerstvým či mraženým, s jogurtem, kakaem či se semínky, zvlášť oblíbenou alternativou jsou v poslední době ořechy všeho druhu a ořechová másla. A v čem jsou ořechy vlastně dobré? Nehledě na to, že dodají jídlu křupavý element, mají také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, bílkovin a vitaminů jako A, D, E, K, či B1, B6 a C. Mohou sloužit jako prevence kardiovaskulárních chorob a mají také příznivý vliv na zlepšení krvetvorby v kostní dřeni. Není proto od věci si jimi jídla čas od času obohatit. Zejména poté snídaňové kaše, které ořechy dokáží povýšit na zcela jinou úroveň. Doplněním o vaše oblíbené ovoce se tato snídaně stává nutričně vyváženou peckou, která dokáže zpříjemnit nejedno ráno. Můžete si ji navíc připravovat stále dokola, protože díky nejrůznějším kombinacím vás jistě nikdy neomrzí!
Návrat do dětství
Vzpomínáte si na to, jak vám vaše babičky a maminky připravovaly tu nejlepší krupicovou kaši, na kterou jste nedali dopustit? Takovou si dokážete snadno připravit i u vás doma. Stačí vám k tomu jediný produkt, a to jemná krupička Babiččina volba, která vás jediným soustem vrátí do dětství. Vyrábí se z pečlivě vybraného obilí a prochází řadou kontrol, aby byla zajištěna její stálá kvalita od zasetí až po dodání do obchodu. Díky své jemnosti a dehydrované formě je ideální pro přípravu krupicové kaše, ale také pro přípravu dalších pokrmů, jako jsou knedlíky či noky, hodí se ale také pro zahušťování polévek. S touto krupičkou si navíc můžete být jistí, že každý váš pokrm bude chutnat přesně tak, jak si pamatujete z dětství – vždy jemný a lahodný.
Ingredience
(na 1 větší snídaňovou misku)
Na kaši:
- 15 g krupičky Babiččina volba
- 15 g jemných vloček
- 15 g mandlové mouky
- 15 g mouky z vlašských ořechů (můžete udělat pouze z jednoho druhu oříškové mouky, nebo naopak kombinovat s kešu, lískooříškovou, pistáciovou nebo jinou oříškovou moukou)
- 150 g plnotučného mléka (pro vegany možno nahradit ovesným nebo mandlovým mlékem)
- ½ zralého měkkého banánu
K ozdobení:
- Celé ořechy, drcené ořechy nebo další oříšková mouka
- Čerstvé ovoce
- Rozvar ze zbytkového nebo mraženého ovoce
- Marmeláda, povidla
- Kvalitní čokoláda
- Čerstvé bylinky
- Jogurt, šlehačka, crème fraîche, tvaroh
- Kakao, mletý mák, chia semínka, dýňová semínka
- Oříšková másla, čokoládový krém
Postup
Suché suroviny na kaši promíchejte v kastrolku, zalijte mlékem a začněte pomalu zahřívat. Od kaše nikdy neodcházejte, má tendenci se přichytávat k hrnci. Stále ji šlehejte metličkou nebo vymíchávejte stěrkou. Kaši vařte do zhoustnutí, trvá to asi pět minut.
Kaši odstavte z plamene a připravte si vše, čím ji chcete finálně ozdobit. Nejprve do ní vmíchejte namačkaný zralý banán. Kaši setřete stěrkou (škoda každého zbytku v hrnci). Ozdobte ji vším, co vám chutná.