Starobrněnští sládci včera a dnes vaří nejznámější starobrněnský speciál: Zelené pivo. Velikonoční Zelený čtvrtek si tak jeho milovníci zpříjemní už sedmnáctým rokem v řadě. V celé České republice budou mít letos k dispozici 3 435 hektolitrů Zeleného piva. Ve Starobrně nezapomněli ani na Slováky, kde se Zelené pivo také těší velké oblibě. Naši sousedé dostanou celkem 350 hektolitrů. Zelené pivo se začne čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 14. dubna.
Starobrněnští sládci pivo vaří už sedmnáctým rokem bez přerušení, počítaje v to i dva uplynulé roky, které poznamenaly opatření kvůli epidemiologické situaci – Zelené pivo si však cestu ke svým příznivcům nakonec našlo, i když si je nemohli užít tak, jak byli zvyklí dříve. „V roce 2020 jsme Zelené pivo nabídli se zpožděním u příležitosti otevření restaurací v květnu. Vloni se prodávalo z restauračních okýnek v PET lahvích. Já opravdu doufám, že letos už si všichni Zelené pivo vychutnají se vší parádou, v restauracích, s rodinou či přáteli,“ uvedl výrobní ředitel HEINEKENU Milan Schramm. Jak dále poznamenal, on sám každoročně nechybí při lití bylinného výluhu, který je jednou z důležitých složek Zeleného piva. „Já spolu s kolegy ze Starobrna prostě musím být u toho přímo ve varně. Vždyť jde o nejslavnější a nejdéle připravovaný speciál v dějinách pivovaru vůbec,“ dodal Milan Schramm.
Receptura bylinného výluhu je po celou dobu existence Zeleného piva tajná. Připravuje se z několika druhů bylin přímo v pivovaru. „Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím. Řádově potřebujeme litry výluhu,“ uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.
Zelené pivo se sedmnáct let vaří podle stále stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů běžně používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.
Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Jejich aktualizovaný seznam zájemci před Velikonocemi najdou na webových stránkách www.zelenepivo.cz.