Nechte se při letošním vánočním pečení inspirovat společností Probio, která patří mezi největší české výrobce a dodavatele mouk a směsí v bio kvalitě. Vánoční recepty Probio přinesou do vaší rodiny radost a užijete si je i s těmi nejmenšími. Dobroty z bezlepkových surovin ocení hlavně ti, kdo trpí potravinovými intolerancemi nebo chtějí do svého svátečního jídelníčku zařazovat zdravější varianty mlsání.
Pečení cukroví může být skvělým způsobem, jak si atmosféru nejkrásnějších svátků v roce užít se svými nejbližšími. Každá rodina má své tajné recepty a tradice, které předává z generace na generaci, a právě zde tkví část kouzla Vánoc. Proč ale nezkusit nové recepty se zdravějšími ingrediencemi? I cukroví lze připravit v odlehčené, zdraví prospěšné podobě. Kvalita surovin, které použijete, hraje klíčovou roli ve výsledku. Proto je vhodné zařadit mouku, máslo, mléko, vejce a další potřebné suroviny ideálně v bio kvalitě. Místo cukru přidejte více mandlí, ořechů, banánů, kakaa či rozinek. Ty dodají vašemu cukroví výbornou chuť a učiní z něj dobrotu, skoro jako od babičky.
Novinkou letošních Vánoc jsou Energy kuličky z pohankových otrub. Jsou skvělým zdrojem energie a bílkovin během celé zimy, pohanka patří mezi tzv. zahřívací potraviny. Stačí vám k tomu pohankové otruby, mléko, kešu oříšky, ovesné vločky, chia semínka, kakao a pár dalších okořeňujících přísad, které najdete v našem vánočním receptu.
Rádi bychom vám také s hrdostí oznámili, že e-shop Probio.cz získal prestižní ocenění na Heureka.cz, kde byl ohodnocen 5 hvězdičkami a dosáhl 100% spokojenosti zákazníků. Tímto vám garantujeme, že naše produkty jsou nejen kvalitní, ale také spolehlivé. „Ověřeno na Heureka.cz.“
Široká nabídka produktů Probio je dostupná na e-shopu https://www.probio.cz/.
Vánoční recepty od Probio
Energy kuličky s pohankovými otrubami
Novinkou letošních Vánoc jsou Energy kuličky z pohankových otrub. Jsou skvělým zdrojem energie a bílkovin během celé zimy. Pohankové otruby jsou nový výrobek PROBIO, který vás překvapí vysokým podílem komplexních bílkovin 35 g i vlákniny 10 g na 100 g otrub. Na výrobu je použita česká pohanka zpracovaná v bio mlýně ve Starém Městě pod Sněžníkem. Jsou bezlepkové, zahřívací a navíc jak pro vegany, tak pro nevegany výborným zdrojem bílkovin.
Suroviny na cca 20 kuliček:
50 g pohankových otrub Probio
100 ml rostlinného mléka (např. rýžového)
50 g kešu ořechů Probio
4 vypeckované medjool datle (80 g), popř. měkké švestky
40 g jemných ovesných vloček Probio
30 g kokosového tuku Probio
20 g chia semínek Probio
20 g strouhaného kokosu Probio + na obalení
10 g kakaa Probio
Postup:
Pohankové otruby zalijte rostlinným mlékem, promíchejte a misku zakryjte fólií. Nechte při pokojové teplotě odležet alespoň 3 hodiny. Můžete nechat i přes noc v lednici.
Kešu ořechy namočte na 3–4 hodiny do studené vody.
Do food procesoru vložte namočené otruby, scezené kešu ořechy, datle, ovesné vločky, kokosový tuk, chia semínka, kokos a kakao. Mixujte, dokud se ingredience nepropojí. Během mixování setřete z okrajů nádoby.
Hotovou směs uložte na 2 hodiny do lednice.
Po vychlazení tvarujte mezi dlaněmi kuličky. Obalujte v kokosu nebo oříšcích.
Skladujte v krabičce v lednici. Spotřebujte do 5 dní.
Stříkané cukroví stromečky
Suroviny na 1 plech:
125 g másla
50 g moučkového cukru třtinového Probio
1 žloutek
150 g hladké špaldové mouky světlé Probio
2 lžíce mléka
Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
Malá špetka soli
K dohotovení:
Čokokapky Probio
Mandle nebo jiné oříšky či semínka, popř. kokos
Postup:
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Poté jej vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka. Poté zašlehejte žloutek.
Ve vedlejší míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a malou špetku soli. Můžete případně přidat i mletou vanilku.
Sypkou směs zapracujte do máslové. Zřeďte podle potřeby cca 2 lžícemi mléka.
Těstem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte libovolné tvary, například stromečky.
Pečte při 180 °C 8–10 minut.
Po vychladnutí ozdobte rozpuštěnou čokoládou a nasekanými ořechy, semínky nebo kokosem.
Uchovávejte uzavřené v krabičce na chladnějším místě. Vydrží vám chutné alespoň měsíc.
Polomáčené linecké cukroví s mandlemi
Suroviny na 1 plech:
100 g BIO hladké pšeničné mouky Probio
30 g BIO moučkového cukru Probio
65 g másla
- žloutek
Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
Džem na slepení (např. rybízový, višňový nebo meruňkový)
Hořká čokoláda na potření
BIO mandlové lupínky Probio na posypání
Postup:
Mouku promíchejte s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Do těsta zapracujte na kostičky pokrájené máslo a žloutek. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte kolečka a ta vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 175 °C 6–8 minut dozlatova.
Zchladlá kolečka slepujte džemem. Pomocí nože rozetřete na polovinu horního kolečka rozpuštěnou čokoládu a posypejte plátky mandlí. Nechte zaschnout.
Poté přendejte do uzavíratelné krabičky a skladujte v suchu a temnu. Spotřebujte do pár týdnů.
Čokoládové košíčky – bezlepkové
Suroviny na cca 20 košíčků:
Těsto na košíčky:
40 g bio strouhaného kokosu Probio
10 g bio kakaa Probio
50 g bio mouky pohankové hladké Probio
20 g bio mouky čirokové Probio
60 g bio tuku kokosového Probio
80 g sladu
Náplň:
100 g bio čokokapek Probio
50 g ořechů (mandle/pekanové ořechy/vlašské/lískové)
60 g sušených meruněk
Ořechy nebo kokos na posypání
Postup:
V míse zpracujte suroviny na těsto. Zabalené nechte v lednici asi 2 hodiny odpočívat.
Těsto vyndejte z lednice. Kus těsta si vždycky zahřejte v rukách, aby se vám s ním dobře pracovalo. Těsto namačkejte do kovových košíčků. Nemusíte je dělat moc slabé, aby se nepolámaly. Přendejte na plech a pečte při 200 °C asi 8–9 minut.
Nechte zchladnout a pak vyklopte.
Rozehřejte čokoládu. Ořechy nakrájejte nahrubo. Meruňky nakrájejte spíš na menší kousky. Smíchejte s čokoládou. Lžičkou tvořte do košíčků hromádky. Posypejte ořechy nebo kokosem a nechte ztuhnout.
Pohankové linecké cukroví
2 plechy před slepením / 1 plech hotového cukroví
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 7 minut
Suroviny:
120 g bio pohankové mouky Probio
40 g bio třtinového moučkového cukru Probio
80 g másla
1 žloutek
Špetka soli
Džem na slepení
Postup:
Z pohankové mouky, cukru, soli, másla a ze žloutku zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
Poté těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem.
Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.
Chia hvězdičky
Suroviny na cca 20 hvězdiček:
40 g bio rýžové celozrnné mouky PROBIO
60 g bio hladké pohankové mouky PROBIO
20 g bio chia semínek PROBIO
50 g sušených švestek
30 g bio kokosového tuku BIOLINIE
50 g zakysané smetany
Na dokončení: meruňkový džem
Postup:
V míse smíchejte mouky a chia semínka. Švestky rozemelte (v mixéru) a přidejte k mouce. Přidejte také změklý tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
Na pomoučené pracovní desce vyválejte těsto na cca 0,5 cm silný plát – ne silnější. Vykrajujte libovolné tvary. Do poloviny z nich vykrájejte ještě otvory uprostřed.
Vložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct do trouby vyhřáté 180 °C necelých 10 minut. Zchladlé pečivo slepujte meruňkovým džemem.
Rozinkové hvězdičky
1 plech
Suroviny:
50 g bio rozinek Probio
40 g bio mandlí Probio
100 g bio mouky z červené pšenice celozrnné jemně mleté Probio
30 g bio jemných ovesných vloček Probio
40 g másla
1 žloutek
Na ozdobení: čokoláda nebo bílková poleva
Postup:
Rozinky s mandlemi rozsekejte v robotu na lepivou konzistenci.
V míse smíchejte rozinky s mandlemi s moukou, ovesnými vločkami, změklým máslem a žloutkem. Vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu v lednici ztuhnout.
Z těsta vyvalujte na pomoučeném vále placku silnou asi 0,5 cm. Vykrajujete z ní libovolné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte dozlatova asi 6–7 minut.
Celozrnné linecké s mákem a povidly
1 plech
Suroviny:
200 g bio mouky špaldové celozrnné jemně mleté Probio
20 g bio máku Probio
25 g bio moučkového cukru Probio
1 žloutek
120 g másla
Bio povidla Probio na potření
Postup:
Suroviny na těsto zpracujte dohromady. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc odpočívat.
Těsto nechte trochu povolit a poté na pomoučené ploše vyválejte na plát silný asi 2 mm. Vykrajujte tvary pečiva, z nichž polovina bude mít uprostřed vykrojený menší otvor.
Pečivo položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 8 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Slepujte povidly.
Sakrajda
Suroviny na 3 šišky:
400 g bio hladké špaldové mouky Probio
200 g bio mouky špaldové celozrnné jemně mleté Probio + na podsypání
200 g bio třtinového cukru Probio
1 lžička sody
½ lžičky perníkového koření
½ lžičky skořice
100 g másla
4 lžíce medu
4 vejce
Špetka soli
Povidla
Vejce na potření
Postup:
Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a se solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 cm – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 × 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160–170 °C. Pečte 40–45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.