Vánoční pečení je oblíbená česká tradice, která otevírá srdce domova a podněcuje setkávání babiček, maminek, dětí, ale i tatínků a dědečků, zkrátka celé rodiny. Právě pečení v nás může probudit příjemné vzpomínky na dětství, a to právě díky magickým vůním vánočního pečiva. Čich má totiž schopnost uchovávat vzpomínky, a tvoří tak neviditelný most mezi minulostí a přítomností. Propojení vůně skořice, hřebíčku, badyánu a anýzu v podobě perníkového koření je nesmírně silným symbolem blížících se Vánoc. Pokud toužíte po vytvoření úžasné atmosféry ve vaší kuchyni, máme pro vás recept na vánoční perníčky, které ji zajistí.
Perníčková historie
Věděli jste, že perník patří mezi nejstarší druhy pečiva? Přesné datum jeho první ochutnávky není známo, ale jeho historie sahá až do dob starověkých civilizací. Tato sladká pochoutka měla své místo v období rozkvětu egyptské civilizace, za vlády starověkých faraonů, stejně jako v antickém Řecku a Římě. První recepty na perník byly mnohem jednodušší než ty, které známe dnes. Skládaly se pouze z medu, mouky a pepře. Zřejmě právě přítomnost pepře byla inspirací pro pojmenování této sladké lahůdky. V průběhu času prošel recept na perník evolucí, přičemž každý mistr perníkář měl svůj vlastní tajný recept, který předával pouze svému nástupci. Díky středověkým receptům víme, že do perníčků bylo přidáváno až 90 druhů bylin a koření. Pro současnost je nejtypičtější kombinace badyánu, nového koření, kardamomu, hřebíčku a skořice. Samozřejmě můžete experimentovat a přidat do svého receptu i muškátový oříšek, anýz, nebo dokonce levanduli, podle vlastní chuti.
Speciální mouka na Perníčky
Evolucí procházejí také mouky – na trhu se objevují již specializované právě na tento druh pečiva. Díky nim dosáhnete profesionálního výsledku hned napoprvé. Řeč je o limitované edici mouk Babiččina volba na Perníčky, která obsahuje směs pšeničné a žitné mouky z pečlivě vybraných surovin. Aktuálně je mouka až do vyprodání zásob k zakoupení v prodejnách Lidl, či Billa a také na kosik.cz. Pokud mouku Babiččina volba na Perníčky neseženete, použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba.
Ingredience:
- 1 kg mouky na Perníčky Babiččina volba (pokud mouku Babiččina volba na Perníčky neseženete, použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba)
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 360 g tekutého medu
- 150 g změklého másla
- 20 g tuzemského rumu
- 20 g jedlé sody
- 20 g perníkového koření
- 30 g kakaa
Postup
Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte postupně všechny suroviny a ručně nebo v robotu zpracujte hladké, kompaktní těsto. Nechte je alespoň 30 minut odpočívat zabalené v lednici.
Na vále vyválejte tenkou placku a vykrajujte různé tvary. Skládejte na pečicí papír a pečte zhruba 8–10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte vychladnout na mřížce a skladujte v uzavíratelné dóze.
Video recept naleznete zde.