Brokolicová polévka je neodmyslitelnou součástí mnoha jídelníčků. Je nejen chutná, ale také zdravá a snadno připravitelná. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje. A co víc, její krémová konzistence zahřeje v chladných dnech a zasytí na dlouhé hodiny.
Proč právě brokolicová polévka?
Zdravotní benefity: Brokolice je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitní systém, a na vitamín K, který je důležitý pro zdravé kosti.
Všestranné využití: Polévku můžete podávat jako lehký oběd, večeři nebo předkrm. Hodí se i pro vegetariány a vegany.
Rychlá příprava: Příprava brokolicové polévky nezabere mnoho času a suroviny seženete v každém obchodě.
Recept na krémovou brokolicovou polévku
Potřebujeme: * 1 větší hlava brokolice * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 1 litr zeleninového vývaru * 2 brambory * Sůl, pepř, muškátový oříšek * Olivový olej * Smetana ke šlehání (volitelné)
Postup:
* Příprava zeleniny: Brokolici rozebereme na růžičky, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
* Orestování: Na olivovém oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme česnek a krátce podusíme.
* Vaření polévky: Přidáme brokolici, brambory a zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
* Mixování: Hotovou polévku rozmixujeme do hladka. Pokud chceme polévku krémovější, přidáme trochu smetany ke šlehání.
* Podávání: Polévku podáváme horkou, ozdobenou například krutony nebo čerstvou petrželkou.
Tipy: * Do polévky můžeme přidat i jinou zeleninu, například mrkev, celer nebo kousek zeleru.
* Koření: Kromě klasického koření můžeme použít i jiné bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn.
* Zahuštění: Pokud je polévka příliš řídká, můžeme ji zahustit bramborovou moučkou nebo trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě.
Brokolicová polévka je všestranné jídlo, které si zamiluje celá rodina. Je nejen chutná, ale také zdravá a snadno připravitelná. Vyzkoušejte náš recept a přesvědčte se sami!