Nemusíte být vegetariáni, abyste si pochutnali na našem grilovaném květáku s praženými lískovými ořechy a zálivkou z vinného octa. Už jste spolu někdy tyto chutě zkoušeli? Věřte, že spolu perfektně ladí. Což ovšem nejlépe poznáte, až si tuto oblíbenou košťálovou zeleninu ugrilujete a dochutíte zbylými surovinami. Nejenže uspokojíte svůj mlsný jazýček, ale současně doplníte řadu potřebných látek, kterými se květák pyšní. Jedná se např. o vlákninu, vitaminy (C, B, K, E), minerály (vápník, draslík) a kyselinu listovou.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 ks větší květák
100 g lískových ořechů
50 ml vinného octa
2 lžičky hořčice
100 ml oleje z lískových ořechů
sůl, pepř, med
Postup:
- Květák rozdělíme na čtyři části. Květák osolíme, opepříme, polijeme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme na mírném žáru do měkka cca 30 minut.
- Mezitím opražíme půlky lískových ořechů v sítku.
- Zálivku na květák vyrobíme za pomoci hořčice a octa. Dobře promícháme a pak pomalu přiléváme olej tak, aby vznikla emulze. Dochutíme solí, pepřem a medem.
- Grilovaný květák přelijeme zálivkou a posypeme praženými ořechy.