Vánoční pečení patří mezi nejkrásnější české tradice, které propojují generace a vytvářejí nezapomenutelné chvíle s rodinou. Je to právě o těch momentech, které strávíme s těmi, které máme nejradši. Vytvořte láskyplné prostředí v kuchyni a pozvěte babičku, dědečka, tatínka, maminku, děti anebo všechny dohromady. Magická vůně perníkového koření dokáže vytvořit tu pravou sváteční atmosféru a připomenout nám chvíle, kdy jsme jako děti netrpělivě ochutnávali první várky cukroví. Oživte společně vzpomínky plné hřejivého pocitu radosti a zahřejte nejen svůj žaludek, ale i srdce. Propojení vůně skořice, hřebíčku, badyánu a anýzu v podobě perníkového koření je nesmírně silným symbolem blížících se Vánoc. Nechte se unést kouzlem sváteční pohody a vyzkoušejte recept na medové perníčky, které si zamiluje celá rodina.
Perníčková historie
Věděli jste, že perník patří mezi nejstarší druhy pečiva s historií sahající až do starověkých civilizací, jako byly Egypt, Řecko a Řím? První recepty na perník byly mnohem jednodušší než ty, které známe dnes. Skládaly se pouze z medu, mouky a pepře. Zřejmě právě přítomnost pepře byla inspirací pro pojmenování této sladké lahůdky. V průběhu času prošel recept na perník evolucí, přičemž každý mistr perníkář měl svůj vlastní tajný recept, který předával pouze svému nástupci. Ve středověku se však tato sladká pochoutka proměnila ve složitější recepturu, kdy do těsta bylo přidáváno až 90 druhů bylin a koření. Právě v této době získal perník svůj symbolický význam a stal se součástí svátečních tradic. Později, v 16. století, se královna Alžběta I. zasloužila o zavedení zdobených perníčkových figurek, které měly podobu konkrétních významných osobností navštěvujících její dvůr. Zdobení se od té doby stalo inspirací pro různé tradice. Dnešní perníčky typicky obsahují kombinaci badyánu, nového koření, kardamomu, hřebíčku a skořice. Přizpůsobte si vlastní fantazii a přidejte do svého receptu i muškátový oříšek, anýz, nebo dokonce levanduli, podle vlastní chuti.
Speciální mouka na Perníčky
Evolucí procházejí nejen recepty, ale i mouky – na trhu se objevují speciální směsi určené přímo pro tento druh pečiva. Díky nim dosáhnete profesionálního výsledku hned napoprvé. Jednou z nich je limitovaná edice mouky Babiččina volba na Perníčky, která obsahuje pečlivě vyváženou směs pšeničné a žitné mouky z kvalitních surovin. Tato kombinace zajišťuje ideální konzistenci těsta, které se snadno zpracovává, drží tvar a po upečení má jemnou strukturu i autentickou chuť. Mouku koupíte ve vybraných prodejnách Lidl, Billa, Tesco, Globus, Makro a také na itesco.cz, shop.billa.cz nebo na Kosik.cz, a to do vyprodání zásob. Pokud mouku Babiččina volba na Perníčky neseženete, použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba.
Ingredience
- 1 kg mouky Babiččina volba hladké na perníčky
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 360 g tekutého medu
- 150 g změklého másla
- 20 g tuzemského rumu
- 20 g jedlé sody
- 20 g perníkového koření
- 30 g kakaa
Postup
Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte postupně všechny suroviny a ručně nebo v robotu zpracujte hladké, kompaktní těsto. Nechte je alespoň 30 minut odpočívat zabalené v lednici.
Na vále vyválejte tenkou placku a vykrajujte různé tvary. Skládejte na pečicí papír a pečte zhruba 8–10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte vychladnout na mřížce a skladujte v uzavíratelné dóze.