Jak by mohlo vypadat ideálně strávené odpoledne? Lehnout si na pec a dát si pár peciválek neboli bochánků z bramborového kynutého těsta, jejichž název je odvozen od toho, že během kynutí odpočívaly v míse za pecí. Protože jsou jednou ze zásadních surovin povidla, vybrali jsme něco naprosto speciálního – Švestky s portským vínem od Perfectly Delicious, loňského vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji. V ovocné pomazánce ruční výroby je kromě švestek a portského jenom čerstvá jablečná šťáva a špetka hřebíčku. Jejich pomalým vařením se dosáhlo symfonie chutí. Pokud vám během z nich něco zbude, můžete pár lžiček použít na palačinky, případně k sýrům a masům.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 2 hodiny
Náročnost: **
Ingredience:
500 g brambor
1 lžíce soli
2 vejce
1 l mléka
1 ks droždí
1 hrst cukru krupice
1 kg hladké mouky
0,5 kostky tuku na pečení
Na obalení:
1 hrneček mléka
1 hrnek cukru moučka
2 skleničky ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM
2 balíčky mletého máku
Na potření:
1 hrnek sádla
Postup:
- Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
- Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka, nastrouhané brambory a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
- Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
- Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
- Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
- Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
- Upečené bochánky spaříme v míse hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.
Zdroj: regionalnipotravina.cz