Závod výčepních, kteří musí co nejrychleji vyběhnout s deseti načepovanými půllitry ze sklepa až do prvního patra restaurace U Pinkasů, příznačně nazvaný Pinkasova noční můra, se letos konal už pojedenácté. Do jednoho z nejoriginálnějších pivních závodů světa se zapojilo 26 výčepních z českých i zahraničních restaurací. Každoročně tak vzdávají hold všem, kteří se v této pražské hospodě již od roku 1843 starali o maximální kvalitu čepovaného piva a roznášeli ho hostům přímo ze sklepa.
Dvacet šest výčepních z celé České republiky i ze zahraničí se 5. října sešlo v pražské Restauraci U Pinkasů k jedenáctému ročníku Pinkasovy noční můry. Cílem závodu je za co nejkratší čas načepovat 10 půllitrů piva a vyběhnout s nimi 41 schodů ze sklepa do prvního patra. Kromě rychlosti hodnotí odborná porota i kvalitu doneseného načepovaného piva.
Závod výčepních se poprvé běžel v roce 2010 na počest Jakuba Pinkase. Ten v roce 1843 učinil zásadní krok pro zvýšení kvality čepovaného piva. „V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat přímo do půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vychlazené a čerstvé,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující Restauraci U Pinkasů.
Letošní 11. ročník Pinkasovy noční můry se konal 5. října. Právě v tento den roku 1842 uvařil sládek Josef Groll v Plzni první várku proslulého plzeňského ležáku, který brzy ovládl celý pivní svět. Závody odstartovala ve dvě hodiny odpoledne kvalifikace. 26 výčepních s 6 načepovanými půllitry absolvovalo trasu na prostranství před hospodou, 15 nejrychlejších postoupilo do podvečerního finále. To se běželo jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace. „Oceňujeme a vážíme si každého, kdo se snaží podávat hostům naše pivo v té nejvyšší kvalitě. I proto neustále učíme výčepní, jak se o pivo správně postarat, jak ho načepovat. Bez jejich zájmu a nadšení by ale naše snaha byla marná. Dá se říct, že výčepní od Pinkasů byli v této oblasti vzory pro ostatní už v 19. století, a proto vnímáme „Běh“ především jako ocenění poctivých výčepních, kteří dokázali zajistit skvělou kvalitu piva i v nelehkých podmínkách,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Do soutěže se letos zapojili kromě tuzemských i výčepní z Velké Británie, Německa, Polska, Rumunska, Maďarska, Švédska a Korey. Všichni se snažili doběhnout co nejrychleji a s co nejlépe načepovaným pivem. Kvalitu naservírovaného piva letos hodnotila tříčlenná odborná porota v čele s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou. Vítězem letošní Pinkasovy noční můry se stal Igor Kolivoško z restaurace Červený Jelen v Praze. „Děkuji všem za tuto soutěž i za skvělou organizaci, moc jsem si to užil. Účastním se Pinkasovy noční můry už několik let a jsem šťastný, že jsem letos vyhrál. Pro mě je to splněný sen. Moje další meta, které chci dosáhnout, je už jen vítězství v soutěži Master Bartender,“ říká vítěz soutěže. Kromě poukazu do e-shopu Plzeňského Prazdroje, poukazu na konzumaci v Restauraci U Pinkasů a 50 l sudu piva Pilsner Urquell se mu dostalo cti a zvěčnění jména na kožené výčepní zástěře, která visí v horním patře restaurace vedle výčepu a jsou na ni umístěna jména všech vítězů předešlých ročníků.