Vše kolem vína a vinařství je velmi vyhledávaným tématem dovolených, prázdnin a výletů. Aby také ne, když je na jižní Moravě ale také v Čechách tolik lákavých cílů. Kromě skvělého vína a milých vinařů tu najdete také třeba naučné trasy a cyklostezky, muzea a expozice, malebné sklepní uličky, historické nebo naopak moderní vinařské stavby, mozaiku vinohradů a další unikáty.
Jisté je, že není v lidských silách navštívit všechny a je nutné vybírat. Kam jet, kde se ubytovat, které vinařství navštívit, co je zajímavého cestou atd. atd.? Někdy je to složité a pomoci při výběru služeb s ověřenou kvalitou pomáhá Certifikace vinařské turistiky.
Certifikace služeb vinařské turistiky je jistou formou záruky kvality, a slouží tak také jako doporučení. Všechny služby a zařízení se z hlediska certifikace dělí do pěti kategorií – vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tematikou, ale jednotlivá zařízení se mohou ucházet o jednu nebo více kategorií. Pro každou kategorii jsou tato kritéria samostatná a specifická, která posuzuje a o udělení certifikace rozhoduje Národní vinařské centrum.
Certifikace je záměrně výběrová, aby bylo takto označených a oceněných subjektů jen omezené množství. Aktuálně si lze při plánování návštěvy nebo dovolené s vinařským programem vybrat mezi certifikovanými ze 80 vinařství, 86 vinných sklepů, z 32 vinoték, 15 restaurací s vínem nebo vináren a 42 ubytování. V každé vinařské podoblasti na jižní Moravě, ale i v Čechách lze zařízení s tímto označením nalézt několik, takže si lze garantovanou kvalitu vybrat opravdu kdekoli.
A jak je vlastně poznat?
Rozpoznat zařízení, kde majitelé pochopili požadavky náročných vinařských turistů, a v nabídce služeb se tak projevil vkus, invence a profesionalita, lze velmi snadno. Odlišuje je smaltová tabulka s logem Vína z Moravy nebo Vína z Čech a s českým i anglickým nápisem „Certifikace vinařské turistiky“, umístěná většinou u vchodu nebo na jiném vhodném viditelném místě, takže nehrozí její přehlédnutí. Všechna tím splňují povinné požadavky pro dané kategorie a stanovený počet volitelných kritérií.
Společnou podmínkou všech takto označených zařízení je, že musejí primárně nabízet moravská nebo česká vína. Další jsou už specifické ke své kategorii. Např. spojitost s vinařstvím a vínem musí být u ubytování zřejmá na první pohled, nebo restaurace musí disponovat nápojovým lístkem s dostatečnou nabídkou lahvových vín z dané podoblasti. Pro všechna je pak také závazné poskytování informací o vinařské turistice, distribuce propagačních materiálů o víně a v neposlední řadě i prezentace na nejrozsáhlejším webu o vinařské turistice www.vinazmoravyvinazcech.cz. Pamatováno je i na zahraniční návštěvníky, pro které jsou připraveny materiály alespoň v jednom světovém jazyce.
Projekt certifikace realizuje Národní vinařské centrum společně s Nadací Partnerství za podpory Vinařského fondu České republiky.
Více o moravských a českých vínech a také certifikaci služeb vinařské turistiky naleznete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.