Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
1 kg SUMEČEK AFRICKÝ – FILET S KŮŽÍ od Zemědělské družstvo Hrotovice, družstvo
50 g hořčice
30 g hladké mouky
250 g krup
50 g sušených hub
1 cibule
2 stroužky česneku
30 g másla
1 lžíce nakrájeného kopru
Postup:
- Sušené houby zalijeme litrem vody a přivedeme k varu.
- Vaříme na mírném ohni 10 min. Vývar scedíme.
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji, aby změkla. Přidáme prolisovaný česnek
a minutu mícháme. Přidáme kroupy a zalejeme vývarem. Vaříme kroupy do měkka. Když jsou kroupy měkké, vývar vyvaříme, stáhneme z ohně, přidáme houby z vývaru, máslo, kopr. Zamícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí. - Sumečka nasolíme z obou stran, stranu bez kůže potřeme hořčicí a posypeme moukou.
- Rozpálíme si pánev, přidáme olej, položíme rybu kůží dolů. Oheň stáhneme a pomalu opékáme cca 4 min. Přidáme lžíci másla a rybu přeléváme máslem, dokud není hotová.