Druhá květnová neděle v roce patří všem maminkám. A není to důvod k oslavám právě malý. Ať už máte v rodině SVÁTEK MATEK zavedený či nikoli, je dobré si připomenout význam mateřství. Jeho kořeny můžeme vidět už ve starověkém Řecku, kde probíhal jako svátek jara, plodnosti a matek s uctíváním pohanské bohyně Rhey. V Římě byl podobný svátek nazývaný Matronalia zasvěcen bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích maminek. V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se zasloužila dcera prezidenta T.G.Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně.
Být matkou je věcí krásnou. Mnohdy ne ale zcela automatickou. Naši nejbližší si uvědomují, jak moc času a práce této roli matky každá z nás věnujeme, obzvláště v době, kdy je třeba skloubit domácnost, čas na děti s prací, a proto nám chtějí udělat radost. Každá maminka ocení chvilku pro sebe, kdy si může v klidu oddechnout od plného pracovního nasazení nebo od celodenní péče o děti. Radost ji udělá kytička, procházka nebo něco dobrého na zub.
Zákaznicemi Mlékárny Valašské Meziříčí jsou převážně ženy – matky. A tak přicházíme s tipem na dva chutné pokrmy, které jsou snadné, chutné a ušetří Vám čas. Vy se tak můžete věnovat například plánům na parádní jarní výlet. Ochutnejte lahodný jablkový koláč s mandlemi nebo oblíbené langoše s rukolou, parmezánem a ozvláštněte si tak tento významný den nevšedním zážitkem kombinací chutí. Mlékárna Valašské Meziříčí děkuje všem svým věrným zákaznicím, maminkám, babičkám a přeje jim vše dobré!
Jarní langoše s rukolou a parmezánem
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí
200 ml Čerstvého mléka z Valašska
150 g Bílého jogurtu z Valašská
1 necelá lžička soli
0,5 lžičky jedlé sody
olej nebo sádlo na smažení
1 Kysaná smetana z Valašska
rukola
parmezán
Postup:
V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15-20 minut kynout přikrytý utěrkou. Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt. Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30-45 minut vykynout. Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1-2 min z každé strany. Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.
Jablkový koláč s mandlemi
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
2vejce
100 g třtinového cukru
60 g másla
50 g ovesných vloček
150 g hladké špaldové mouky
1 jablko
1 mrkev
1 čl mleté skořice
1 čl kypřícího prášku do pečiva
50 g mandlí
NA KRÉM:
1 Smetanový jogurt bílý z Valašska
1 tvaroh vaničkový
1-2 lžíce moučkového cukru
kůra z bio citronu
Postup:
Troubu rozehřejte na 170°C. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte změklé máslo. Do směsi vmíchejte najemno rozemleté ovesné vločky, mouku, skořici a kypřící prášek. Jablka nastrouhejte nahrubo. Mrkev nastrouhejte najemno. Takto připravená jablka a mrkev přidejte do těsta společně s nahrubo nasekanými mandlemi a dobře promíchejte. Pečte v kulaté formě cca 20 cm po dobu 35 minut.