Hořkou, mléčnou, bílou, hnědou, milují ji skoro všichni! A není divu, čokoláda se totiž hodí téměř ke všemu, od ovoce, přes ořechy, až po karamel a skoro každý jí tak přijde na chuť. Pokud si ji dopřejete v přiměřeném množství, může mít pro lidský organismus i mnoho dalších benefitů. Byla by tedy škoda její výhody nevyzkoušet na vlastní kůži právě v tento jedinečný den! Mezinárodní den čokolády k upečení něčeho čokoládového totiž přímo vybízí! Tipem pro vás může být tato malinová buchta s bílou čokoládou, aneb malinové blondies.
Prehistorický elixír mládí
Čokoláda pochází ze Střední Ameriky, první zmínky existují už z roku 1400 př. n. l. Z její tehdejší konzistence byste ale nejspíš chutí neslintali. Existovala totiž pouze v podobě fermentovaného nápoje. Od vynálezu prvního stroje na výrobu čokolády je ale všechno jinak a čokoláda má od roku 1780 všude po světě podobu, kterou všichni tak dobře známe a milujeme! Budeme-li mluvit o kvalitní vysokoprocentní čokoládě, její mnohé benefity nás přesvědčí o tom, že ji není třeba z kalorických tabulek zcela vyškrtávat a tabulku čokolády tak můžete na vašem nákupním seznamu s klidem v duši nechat. Pokud budete čokoládu konzumovat v přiměřeném množství, může mít tato prehistorická pochoutka pozitivní vliv na vaši paměť či srdeční činnost. Ba co víc, někteří tvrdí, že díky hojnému množství různých minerálů, vápníku a manganu dokáže zpomalovat proces stárnutí! Čokoláda zároveň dokáže zvyšovat hladinu endorfinů v krvi a je tak mnohdy dokonce označována za afrodiziakum. Oslavte proto s námi 13. září mezinárodní den této lahodné cukrovinky a zpříjemněte si jej ideálně něčím opravdu čokoládovým! Třeba touto malinovou buchtou s bílou čokoládou. Kombinace malin a bílé čokolády je totiž nezapomenutelná!
Spolehlivý parťák
Univerzální génius pro vaši kuchyni. Zvládne přípravu téměř každého dezertu a je tak spolehlivým parťákem pro každé pečení. O kom že je tu řeč? Přeci o novince z moučného portfolia Babiččina volba, která přišla letos na jaře v podobě univerzální mouky. Po specializovaných moukách pro různorodé druhy dezertů a těst je tento typ mouky naprostou revolucí na trhu. Univerzální mouka kombinuje pekařské vlastnosti různých mouk, konkrétně hladké a polohrubé, a hodí se tak téměř pro každé pečení. Vzhledem k její optimální struktuře a kvalitě lepku a škrobu se hodí nejen pro pečení, ale i pro obalování či zahušťování pokrmů. Všechny tyto její unikátní vlastnosti jdou navíc ruku v ruce s kvalitou, což dokazuje i nezávislý průzkum Testuj.to, kterého byla Univerzální mouka součástí a doporučila ji drtivá většina respondentů. Na kvalitních surovinách stojí totiž výsledek celého pečení, což potvrzuje i ambasador mouk Babiččina volba a mistr cukrář, Josef Maršálek. A pokud i vy do domácnosti sháníte toho svého univerzálního génia, naleznete jej v regálech hypermarketu Albert či nově na kosik.cz nebo na itesco.cz!
Ingredience
- 120 g Univerzální mouky Babiččina volba
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 40 g oříškového másla (my dáváme mandlové s bílou čokoládou)
- 60 g nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanička malin (125 g)
- 100 g bílé čokolády
Postup
Malinová buchta s bílou čokoládou je dokonalou kombinací sladkosti a svěžesti, která vás okouzlí na první kousnutí. Zkuste tento jednoduchý recept a nechte se unést kombinací sladkého ovoce a krémové čokolády.
V míse promíchejte nejprve cukr s rozpuštěným máslem, postupně do směsi zašlehejte vejce, přidejte také oříškové máslo. Promíchejte mouku s práškem do pečiva a do tekuté směsi přidejte. Nakonec nasekejte čokoládu a oříšky a opatrně vmíchejte do těsta.
Stáhněte do formy a přidejte nakonec i maliny – vmáčkněte je do těsta. Předehřejte troubu na 170 °C. Pečte v zapékací formě nebo pekáčku asi 25 minut. Buchta by měla být vláčná, ale ne nadýchaná (spíš jako brownies – lehce nedopečené a jemné).