A máme je konečně tady, staročeské škubánky. Oblíbený pokrm našich babiček, dědečků i rodičů. Naprosto jednoduché jídlo, jehož základem jsou samozřejmě brambory. A pokud dříve nebylo na špek, slaninu nebo bůček, zůstalo jen u směsi již zmiňovaných brambor, hrubé mouky a soli. My vám ovšem nabízíme „vymazlenou“ variantu škubánek plnou lahodných surovin. Kromě ovčího sýra si pochutnáte na jedinečném Zlatém bůčku od firmy Plzák z Plzně. Díky své chuti
a kvalitnímu složení byl tento masný výrobek nedávno oceněn značkou Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 kg brambor – varný typ C
300 g hrubé mouky
100 g vepřového bůčku „Zlatý Bůček“ od firmy Plzák z Plzně
150 g ovčího sýra
100 ml smetany 33%
sůl
černý pepř
Postup:
1.Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme v osolené vodě 15 minut. Poté brambory scedíme, ale vodu si uchováme. Vodu nalijeme zpět do půlky brambor. Nahoru nasypeme mouku a pod pokličkou vaříme na malém ohni. Po 20 minutách je mouka propařená a bramborovou směs rozšťoucháme do hladka. Směs vařečkou roztíráme po stěnách hrnce, až se brambory s moukou spojí.
2.Smetanu provaříme a necháme v ní rozpustit ovčí sýr. Dochutíme solí a pepřem.
3.Škubánky tvarujeme lžící namočenou v oleji.
4.Na hotový pokrm dáme plátky uzeného bůčku.
Zdroj: Regionální potravina