Bramborovo-kedlubnová polévka
- 3 kedlubny
- 3 brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l vývaru
- 3 lžíce másla
- 1 smetana na vaření
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
- bylinky na ozdobení
Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.
TIP someliéra:
„Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní Freixenet Pinot Grigio Garda DOC, u kterého dominuje květinová vůně s jemným ovocným charakterem. V chuti je víno doplněno jemnými tóny svěžího citrusu,“ radí Petr Mašek.