Voňavé kuřátko na tymiánu s mandlovou nádivkou
Na kuře:
- 1 celé kuře
- 4 lžíce másla
- 1 šalotka
- hrst čerstvého tymiánu
- sůl
- 1 citron
Na nádivku:
- 4 ks staršího pečiva
- 3 vejce
- hrnek mléka
- hrst špenátu
- hrst petržele
- 2 hrsti oloupaných mandlí
- sůl a pepř
Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přilijte trochu mléka a nechte odstát. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte. Poté přidejte udušený špenát, čerstvou petržel, mandle, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní namočené pečivo.
Z bílků vyšlehejte sníh, který do nádivky jemně vmíchejte. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. Kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián, citron a sůl. Pečte na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.
TIP someliéra:
„K drůbeži se obecně doporučují zejména bílá suchá vína, která budou navíc báječně ladit také k jarnímu menu. K tomuto pokrmu bych jednoznačně doporučil bílé víno značky i heart Riesling. Aroma připomíná zralé sadové ovoce, zejména broskve a meruňky, s jemným podtónem minerality. V chuti je pak ovocné, šťavnaté s hezky vyváženým poměrem cukru a kyselinky,“ doplňuje someliér Petr Mašek.