Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od WIFCOM a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
300 g Jestřebického ranchera od WIFCOM a. s., Středočeský kraj
100 g cibule najemno
200 g řapíkatého celeru najemno
300 g mrkve na kostky
3 stroužky česneku najemno
půl lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
půl lžičky římského kmínu
400 g rajčat v plechovce (krájené)
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
400 g přes noc namočených fazolí
hrst petržele nakrájené nahrubo
Postup:
- Nejdříve orestujeme tvrdý salám, alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený, přidáme mrkev, celer, restujeme 5 minut a pak přidáme cibuli na další 3–4 minuty. Přidáme česnek, papriku, chilli a kmín a orestujeme 3 minuty. Vlijeme vývar a rajčata
a zavaříme. - Do vroucího vývaru přidáme scezené fazole a vaříme pozvolna, dokud nejsou fazole měkké.
- Nakonec polévku osolíme a opepříme. Servírujeme s nasekanou petrželkou.