Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Při výběru kvalitních vajec se doporučujeme zaměřit na taková, která pochází z produkce ekologického zemědělství. Budete mít jistotu, že slepičky žily v těch nejlepších přirozených podmínkách.
Tradice zdobení vajíček započala nejspíš už ve starověku, kdy si lidé na začátku jara barvili skořápky vajíček, aby si připomněli počátek života. Tento zvyk praktikovali i v Egyptě nebo Persii, kde se na svátky jara barvila vejce načerveno. Až s křesťanstvím dostalo barvení vajíček jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky byl pak důvod čistě praktický. Po půstu, který mimo jiné zakazoval pojídání vajíček, se jejich zásoby nahromadily a lidé tak řešili, co s tím. Uvařená vejce měla delší trvanlivost, ale bylo potřeba je rozlišit. A tak se vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také po večerech různě zdobila a darovala koledníkům.
Vejce z eko farmy
Zaměřte se při výběru vajíček na ta kvalitní, která pocházejí z ekologického zemědělství. Bio vejce koupíte jak v supermarketech, tak přímo na ekofarmách. Řada z nich dnes své produkty prodává ve faremních obchodech nebo také pomocí tzv. bedýnkových systémů či přes e-shop. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Uvidíte, že se nějaká najde i ve vašem okolí. A pokud zrovna nemáte čas na nějakou tu ekofarmu vyrazit, nezoufejte a vyrazte do nejbližšího maloobchodu. Vejce z ekologického chovu spolehlivě poznáte jedině podle označení logy biolistu nebo biozebry na obalu a kódu začínajícího číslicí 0 přímo na vajíčku. Právě první číslice na vajíčku označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována a pro ekologické chovy, tedy bio vejce, je určena číslice 0.
Náš tip: Nevíte, kde bio vajíčka sehnat? Zkuste například Biofarmu Slunečná na šumavské Želnavě. Nejen, že nakoupíte báječné bioprodukty, ale navíc si užijete krásný výlet za zvířaty.
„Skotská“ vejce
- 500 g bio mletého bio masa
- 5 ks bio vajec uvařených natvrdo
- 1 ks bio vejce čerstvé
- 1 ks bio šalotky
- 150 g bio mouky
- 300 g bio strouhanky
- hrst nasekané bio petrželky
- špetka soli a pepře
- špetka bio muškátového květu
Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce. Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem. Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno. Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky. Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme. Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako klasické řízky. Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova. Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.