Ať už se přidáte k únorovým abstinentům, nebo ne, jisté je jedno – v případě alkoholu vždy platilo, platí a bude platit, že méně je více! Co k tomu říkají odborníci AquaLife Institutu?
Nutriční terapeutka Mgr. Lucie Růžičková doporučuje:
„Alkohol může navozovat příjemný pocit, pohodu a dobrou náladu. Mylně se domníváme, že je to i lék na dlouhodobý stres. V menší míře může alkohol sloužit pozitivně, ale ve větším množství škodí. Dle Světové zdravotnické organizace je doporučený denní příjem alkoholu u mužů maximálně 20 g (0,5 l piva, 250 ml vína nebo 60 ml destilátu), u žen 10 g (0,3 l piva, 0,125 ml vína nebo 40 ml destilátu). Alkohol by v každém případě měl být konzumován s noblesou a pocitem výjimečnosti. A protože odvodňuje, měly by se k němu popíjet nealkoholické neslazené nápoje, nejlépe minerálky, které doplňují tělu nejen tekutiny, ale i minerální látky (při odvodňování organizmu se vyplavuje například sodík, hořčík a draslík).“
Výsledky průzkumu pro AquaLife Institute:
(Médea Research, 2019, celkem 509 respondentů starších 18 let v celé ČR)
- pivo konzumuje 57 % populace, přičemž alespoň jednou týdně 39 %, měsíční spotřeba piva je průměrně 5 litrů na osobu
- víno konzumuje 49 % populace, přičemž alespoň jednou týdně 22 %, měsíční spotřeba vína je průměrně 0,8 litrů na osobu
- destiláty konzumuje 39 % populace, přičemž alespoň jednou týdně 14 %, měsíční spotřeba destilátů je průměrně 0,2 litry na osobu
Přednosta interní kliniky doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. varuje:
„Ve vztahu k alkoholu můžeme být abstinenty, pít alkohol umírněně, rizikově, škodlivě nebo být na alkoholu závislí. Největší část zdravotních škod připadá na uživatele, kteří pijí alkohol škodlivě, a to s ohledem na vysoký počet osob v této skupině. V případě dlouhodobého a soustavného požívání alkoholu dochází k řadě poruch, přičemž některé z nich se při abstinenci částečně nebo úplně zlepší. Z orgánových změn jsou popsány cirhóza jater, záněty slinivky a jater, poruchy oběhové soustavy (hypertenze, dysrytmie). Může se vyskytovat porucha svalů či nervů, v horším případě i nádory jater a žaludku, v těhotenství fetální alkoholový syndrom plodu. Psychicky může dojít k rozvoji demence.“
Vedlejší účinky konzumace alkoholu (kocovina):
- naplno se projevují po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu
- patří mezi ně bolest hlavy, pocit žízně, citlivost na světlo i hluk, nevolnost či zvracení, třes a celkové oslabení
- příčinou jsou metabolity alkoholu a masivní dehydratace organizmu v důsledku zvýšeného vylučování tekutin (alkohol působí močopudně), ale také nedostatek minerálních látek a vitamínů v těle
- pro doplnění ztracených tekutin se doporučuje v průběhu konzumace alkoholu, stejně jako po ní, pít ve zvýšeném množství čistou vodu
- pro doplnění minerálních látek a zmírnění kocoviny jsou vhodné středně nebo silně mineralizované vody
Nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS. dodává:
„Nezanedbatelná není ani energetická hodnota alkoholu. Alkohol je energeticky hodně bohatý a může ve značné míře přispět ke vzniku nadváhy a obezity. Některé druhy alkoholu se sice objevují v tabulce nutričních hodnot s nulovým množstvím bílkovin, tuků a sacharidů, ale to neznamená, že nemají žádnou energii – mají, a to poměrně dost, jen je tvořena pouze alkoholem. Naopak přírodní minerálky nemají žádné kalorie, zato doplňují tělu důležité minerální látky, což se hodí zvláště při hubnutí a pravidelné pohybové aktivitě (slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu).“