
Teplejší počasí a grilování jdou ruku v ruce. Tato kratochvíle patří mezi nejoblíbenější letní rituály, kterým podle statistik pravidelně holduje více než 80 % Čechů. Posezení s rodinou a přáteli však často doplňují příliš těžká a nevyvážená jídla. Kampaň Půl talíře, která se zaměřuje na podporu zdravého a vyváženého stravování, doporučuje několik jednoduchých úprav, díky kterým si oběd či večeři můžete vychutnat i v odlehčenější podobě bez obav o své zdraví.
Vsaďte na kvalitní suroviny i lehčí alternativy
Vše začíná u správného výběru surovin. Vepřovou krkovičku a uzeniny je vhodné vyměnit za libovější maso, drůbeží, hovězí, skopové nebo ryby. Maso by mělo být vždy kvalitní a čerstvé. Odlehčenější alternativu představují i rostlinné bílkoviny, například grilovaný tofu steak, tempeh nebo portobello houby. Tyto alternativy skvěle absorbují chutě marinád a koření, navíc jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Skvělým zpestřením mohou být i sýry.
Pokud si chceme vychutnat marinované maso či rostlinné alternativy, vyhněme se kupovaným marinádám plným soli, cukru a umělých dochucovadel. Místo toho si připravme domácí z kvalitního oleje, bylinek, česneku, cibule nebo chilli papriček. Dle chuti lze doplnit o osvěžující citrónovou šťávu, med, zázvor či sezamový olej. Maso by se mělo marinovat alespoň dvě hodiny, u ryb postačí hodina.
Polovina talíře patří zelenině a ovoci
Podle zásad kampaně Půl talíře by zelenina a ovoce měly tvořit alespoň 50 % každé porce. Grilované papriky, cukety, lilek, kukuřice nebo rajčata skvěle doplní každé jídlo. Zajímavou variantou může být i grilované ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo ananas. Ty dodají pokrmům příjemnou sladkost i svěžest.
Kombinací těchto potravin se dá připravit celá řada zajímavých pokrmů, které ozvláštní společná grilovací setkání. „Snažíme se lidem ukázat, že polovina talíře plná zeleniny a ovoce rozhodně není nuda, ale prostor pro kreativitu. Grilování je skvělá příležitost, jak zeleninu využít jako hlavní hvězdu talíře,“ vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.
Zdravější grilování není jen o hlavních ingrediencích, ale také o přílohách a dipech. Místo klasického pečiva je dobré zvolit kombinaci grilovaných batátů, brambor, quinoa salátů nebo celozrnných produktů. Majonézové a smetanové omáčky lze nahradit jogurtovými dipy s čerstvými bylinkami. K tomu je ideální si připravit osvěžující bylinkové nápoje nebo domácí limonády místo kupovaných sladkých nápojů, které obsahují přebytečný cukr.
Pozor na přímý oheň a kontaminaci
Aby bylo grilování nejen chutné, ale i bezpečné, je potřeba dávat pozor na kontakt masa s přímým ohněm, který může vést ke vzniku karcinogenních látek, jako je akrylamid, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy. Spálená a zčernalá místa by se měla z grilovaného jídla odřezat. Riziko se minimalizuje grilováním menších kousků nebo před pečením masa v troubě a následném dokončení na grilu.
Při přípravě masa a zeleniny je zásadní také hygiena. Klíčové je používat oddělené nástroje pro syrové a hotové suroviny. Přejdeme pak přenosu škodlivých bakterií, jako je například Salmonella, která způsobuje infekční onemocnění salmonelózu. Maso by před servírováním mělo být tedy dostatečně tepelně upravené a mít vnitřní teplotu alespoň 72 stupňů po dobu 10 minut.
Změna stravování jako klíč k lepšímu zdraví
Změna stravovacích návyků a volba zdravějších potravin může mít pozitivní dopad nejen na celkové zdraví populace, ale přispívá také ke snížení výskytu chronických nemocí, jako jsou srdeční onemocnění, diabetes a obezita[4].
S tímto vědomím podporuje kampaň Půl talíře individuální zdraví, usiluje o zlepšení zdravotního stavu společnosti jako celku. „Zvýšení množství kvalitní zeleniny a ovoce v jídelníčku představuje jednu z nejjednodušších úprav, kterou může člověk provést, aby zlepšil své stravovací návyky. Ovoce a zelenina znamenají bohatý zdroj vitamínů, minerálních látek, vlákniny, ale i celé řady fytonutrientů (rostlinných látek, jako jsou např. různé antioxidanty). Ty pro nás sice nejsou esenciální, nebo o tom alespoň ještě nevíme, ale pokud je budeme přijímat, snižují nám riziko vzniku velkého množství onemocnění,“ vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.