Sladké okamžiky si můžete vychutnat na Valentýna s vanilkovým dortem s bílou čokoládou a ovocem.
Suroviny
Těsto
2 a ½ hrnku polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 a ½ hrnku rostlinného mléka (nejlépe sójové, kokosové nebo oříškové)
1 a ½ hrnku cukru
⅔ hrnku rostlinného oleje
½ hrnku rostlinného jogurtu nebo jablečného pyré
2 lžíce citronové šťávy
vanilka
500 g mražených malin
Krém
300 g veganské bílé čokolády
1 a ¼ hrnku tuhé části kokosového mléka
Postup
Pro přípravu krému dáme kokosové mléko do rendlíku a zahřejeme na mírném ohni. Přidáme čokoládu a důkladně vyšleháme do hladké konzistence. Krém přendáme do misky a necháme vychladnout, poté přikryjeme fólií a dáme odpočinout na několik hodin do lednice. Po vychlazení krém vyšleháme.
V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse smícháme rostlinné mléko, jogurt, olej a citronovou šťávu. Obě části metličkou promícháme dohromady a těsto rozdělíme do dvou dortových forem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.
Maliny rozvaříme s trochou cukru (asi 15 minut) do husta, rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dort po vychlazení překrojíme, naplníme malinovým rozvarem a krémem a ozdobíme ovocem.