Dlouho očekávané jaro pomalu přidává na intenzitě, příroda se probouzí ze zimního spánku, květiny oblékají zářivé barvy a my se chystáme na oslavu nejvýznamnějšího křesťanského svátku – Velikonoc. Našimi domácnostmi se bude linout vůně tradičních velikonočních dobrot, stoly ozdobí čerstvě utržené větvičky zlatého deště a kočiček, zbarví se vajíčka a upletou se pomlázky. Začněte myslet na lehké jarní pokrmy, omáčky, saláty a rozhodně zkuste i výtečné, tradičně zelené velikonoční polévky!
Mezi nezbytné pokrmy nepochybně patří velikonoční beránek, který může mít nespočet podob a chutí, určitě nemůže chybět kynutý mazanec a klasické boží milosti. Nově se na velikonočních tabulích rozkládají muffiny nebo cupcaky, které se vám budou hodit jako výslužka pro koledníky. Na slavnostní tabuli nepatří pouze sladké laskominy, ale také velikonoční nádivka, ve které by neměly chybět kopřivy či medvědí česnek nebo špenát. A k nádivce určitě patří kousek mladé pečeně – je libo kuřátko, jehněčí, telecí nebo králíka?
Tradičních i lehkých jarních velikonočních jídel je mnohem víc a s výkonným tyčovým mixérem bude jejich příprava hračka!
K dobře vybavené kuchyni patří kvalitní a spolehlivý tyčový mixér, je stále po ruce, nezabírá místo a každá moderní kuchařka jeho pomoc určitě ocení. Nový vysoce výkonný tyčový mixér Tefal Infiny Force Pro (HB95LD38) nabízí dokonalé 5v1. S exkluzivními noži s titanovým povrchem Powelix Life Technologií, které zajišťují výjimečně dlouhou životnost zaručí, že vás mixér nikdy nenechá na holičkách! Zvládne mixovat až o 30 % rychleji oproti Tefal technologii 2 čepelí a díky výkonu 1 200 W si poradí i s těmi nejtvrdšími surovinami.
Všestranné nástavce, které Infiny Force Pro nabízí si snadno poradí i s přípravou několikachodového menu.
Sekáček bezchybně naseká kousky masa spolu s kopřivami do nádivky, z bylinek vykouzlí dokonalé pesto, ale poradí si i s těmi nejtvrdšími ořechy nebo mandlemi, které nesmí chybět v mazanci. Se šlehací metlou vykouzlíte dokonalé vaječné omelety, vyšleháte domácí majonézu pro přípravu vajíčkové pomazánky a do tekutého těsta hravě vyšleháte vaječné bílky pro toho správného velikonočního beránka. Bramborové nebo zeleninové pyré jako přílohu k pečenému masu vykouzlíte s nástavcem na pyré. S krémovou špenátovou polévkou si hravě poradí ponorný mixér, který disponuje technologií proti rozstřiku surovin a zároveň ji dokonale rozmixuje a nezanechá tak v polévce žádné nežádoucí kousky. Odměrná nádoba o objemu 800 ml nabízí ideální Doporučená cena 3 699 korun / 133 EUR / 47 990 HUF
Špenátová polévka @bohynekuchyne
- 700 g čerstvého špenátu nebo 350 g mraženého špenátu
- 2 lžíce pesta z medvědího česneku nebo 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 brambora
- velká hrst vlašských ořechů
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- podle chuti pepř
- 1 až 2 lžičky soli
- 2 vejce
K servírování
- 3 plátky bílého toastového chleba
- trocha smetany ke šlehání
- chilli vločky v mlýnku
Použití čerstvého nebo mraženého špenátu závisí na sezoně. Při použití mraženého špenátu volte mražené celé nebo nasekané špenátové listy, ne protlak. Pokud zvolíte čerstvý špenát, před vložením do mixéru ho trochu nasekejte, lépe se do něj vejde.
Podobně je to s medvědím česnekem. Ten má sezonu jen velice krátce zkraje jara. Když budete špenátovou polévku vařit v tuto dobu, použijte zhruba 30 listů medvědího česneku. Po zbytek roku můžete použít pesto, které jste si z medvědího česneku připravili na jaře. Kdo tuto možnost nemá, může použít klasické stroužky česneku.
POSTUP
V hrnci rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zlatova, přidáme nakrájenou bramboru a mírně osmahneme. Mezitím si v sekáčku nasekáme vlašské ořechy na hrubší kousky. Do hrnce přidáme čerstvý špenát a medvědí česnek, zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme solí, pepřem a vaříme 15–20 minut. Ke konci vaření přilijeme smetanu a rozmixujeme Infiny Force Pro 5v1. Úplně na konec přidáme ještě dvě vejce a promixujeme zhruba ještě 20 sekund. Po dokončení servírujeme do talířů, ozdobené kostičkami opečeného toastového chleba, chilli vločkami a asi lžící smetany. Polévku podávejte horkou.