Nejprodávanější značka na českém trhu Božkov uvádí na trh jarní novinku z řady vaječných likérů – Božkov Vaječný Pistácie. Reaguje tak na rostoucí oblibu vaječných likérů a jejich příchutí v Česku.
Božkov Vaječný Pistácie přichází před Velikonocemi, které jsou jednou z hlavních „sezon“ vaječných likérů. Zaujme jemnou krémovou konzistencí, lahodnou a sladkou chutí a vůní s tóny pistáciových oříšků. Jemně zelená barva symbolizuje příchod jara a Velikonoc.
Božkov Vaječný Pistácie je charakteristický pečlivě vybranými surovinami, které jsou použity při jeho zpracování, a dodržením tradičních řemeslných postupů. Božkov likéry jsou dlouhodobě nejoblíbenější na českém trhu a pravidelně se umísťují na předních příčkách ve spotřebitelských i odborných nezávislých testech. Božkov Vaječný pistácie si vychutnáte samotný, nebo s vaší oblíbenou zmrzlinou. Skvěle se hodí také při přípravě sladkých dobrot, moučníků nebo dezertů.
Tipy na domácí pečení s Božkov Vaječný Pistácie podle Petry Burianové, vítězky velké pekařské soutěže.
Velikonoční pistáciové dortíky podle Petry Burianové (12 ks)
Postup:
Změklé máslo řádně vyšleháme do pěny. Přidáme cukr a opět prošleháme. Postupně přidáme vejce a opět našleháme. Ořechy a brusinky nasekáme nahrubo. Promícháme s moukou, solí a kypřícím práškem. Do našlehané hmoty přidáme likér a suchou směs. Jemně promícháme a rozdělíme do pečících košíčků asi po 50g. Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvážíme bílou čokoládu a odměříme pistáciovou pastu. Smetanu přivedeme těsně pod bod varu a přelijeme jí čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promícháme. Na závěr můžeme ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjeme folií a dáme do lednice aspoň na 12 hodin zaležet. Po vychladnutí celou hmotu prošleháme, přidáme smetanový sýr a krátce ještě prošleháme. Na vychladlé dortíky naneseme pomocí ozdobné špičky krém. Do malé skleničky si nalejeme trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkáme do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžeme ji lehce vyjmout a položit na krém.
Závěrem dekorujeme dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.
Těsto:
130g másla
130g hnědého cukru
2 vejce
6 lžic Božkov Vaječný Pistácie
120g vlašských ořechů
100g sušených brusinek
1 lžička prášku do pečiva (4g)
150g polohrubé mouky
Špetka soli
Krém:
300g smetana 33%
150g bílá čokoláda v peckách
2 lžíce pistáciové pasty
2 lžíce Božkov Vaječný Pistácie
125g smetanového sýra
Ozdoba:
Čokoláda 54% (trochu vymražené vodky)
Dražé nebo marcipánová vajíčka
Sedmikrásky
Drcené pistácie
Fotografie a recept zdroj: Petra Burianová