Období chřestové sezóny je v plném proudu. V České republice se chřest používal už za první republiky a byl považován za krále zeleniny. Také díky společnosti Český chřest, která ho pěstuje na polích v okolí Mělníka, se v posledních letech opět stává součástí české gastronomie.
Asparágus neboli chřest, v České republice také známý pod lidovým názvem špargl, se přirozeně vyskytuje v Evropě, ale také ve Velké Británii nebo Skandinávii. Jedná se o velmi starý druh zeleniny, pěstovali ho už staří Římané a Řekové a jednalo se o pokrm pro bohaté. Dnes už je rozhodně dostupnější a receptů s chřestem stále přibývá, zejména díky jeho léčivým účinkům na lidský organismus. A kde chřest koupit? Nemusíte nijak složitě hledat, chřest od českých pěstitelů najdete například v prodejnách Tesco. „Odebíráme chřest přímo od pěstitele z farmy Český chřest, takže můžeme zákazníkům garantovat, že u nás najdou český chřest, který nikam daleko necestoval a neztratil tak na své kvalitě a čerstvosti,“ říká Petra Vavro, nákupčí zeleniny ze společnosti Tesco.
Česko, vyhlášený pěstitel chřestu
Český chřest byl velmi oblíbený už v prvorepublikové kuchyni. V době socialismu z nabídky obchodů téměř vymizel a objevil se až v 90. letech, kdy ho u nás začali pěstovat farmáři z Holandska. V Česku se však bohužel moc neohřál a většina se vyvážela do zahraničí. Česká firma Český chřest pěstuje tuto jarní zeleninu na farmě v Hostíně u Vojkovic a pyšní se vysokou kvalitou. „Písčitá půda, kterou v Hostíně máme, dodává chřestu potřebné živiny a sladkou chuť, čímž se ten náš odlišuje od dováženého,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů společnosti Český chřest Jiří Šafář. Český chřest je nejkřupavější a nejchutnější právě v den své sklizně.
Chřest jako přírodní afrodiziakum
Nejenom že chřest působí velmi pozitivně na ženskou i mužskou plodnost, ale známý je i jako afrodiziakum. Obsahuje směs živin, které čistí močové cesty, zvyšují energii a pomáhají neutralizovat přebytečný amoniak v těle, který může způsobovat sexuální nezájem. Díky vysokému obsahuje draslíku, kyseliny listové a vitamínu E konzumace chřestu pohání produkci testosteronu.
Blahodárné účinky
Chřest dobře chutná, ale je také velmi prospěšný pro vaše zdraví. Snižuje cholesterol, riziko srdečního selhání, podporuje trávení a imunitní systém. Pomocníkem je také při dietě, jelikož 100 g chřestu obsahuje pouze 20 kalorií. Zabraňuje zadržování vody v těle a obsahuje velké množství vitaminů, jako například:
- Vitamin K, který udržuje zdravé vaše kosti.
- Vitamin C, antioxidant pozitivně působící na vaši pokožku.
- Vitamin A, nezbytný ksprávné funkci imunitního systé
- Vitamin E, udržuje zdravé cévy a silné srdce.
Jak vybrat ten správný?
Říká se, že nejlepší chřest je ten, který byl ještě ráno zasazený v hlíně. Čerstvý chřest je lesklý, má pevnou strukturu a sevřené hlavičky. Společnost Český chřest, která dodává farmářkou zeleninu například právě do řetězce Tesco, sklízí v sezóně každé ráno. Jenom tak zajistí svým zákazníkům ten nejlahodnější zážitek. „V sezóně sklízíme každý den a jsme rádi, že Tesco dokáže chřest rychle dodat do svých obchodů. Díky jejich přístupu dokážeme společně nabídnout zákazníkům náš chřest co nejčerstvější,“ doplňuje Šafář a dodává: „Tím podporuje nejen nás jako české zemědělce, ale především dobré jméno českého chřestu.“
Nezapomeňte na správnou přípravu
Obliba chřestu v České republice v posledních letech stoupá a na internetu najdete nespočet receptů. Nezapomeňte ale na správné zpracování, aby váš zážitek s touto zeleninou stál za to. „Bez důkladného oloupání byste se zbytečně připravili o gurmánský zážitek a přirozeně sladkou chuť našeho hostínského chřestu,“ podotýká Šafář. A co radí?
- Bílý chřest je potřeba pečlivě oloupat až po hlavičku, protože slupka obsahuje hořké silice.
- U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku.
- U mladého zeleného chřestu nemusíte loupat vůbec.
Stejně tak jako má chřest nespočet pozitivních účinků na naše zdraví, máme také velké množství způsobů, jak si ho doma připravit.
- Grilování. Jednoduchá a rychlá příprava a výsledkem bude krásně křupavý chřest. Doporučujeme obalit ve slanině, lehce osolit a opepřit. Fantazii se však meze nekladou.
- Syrový. Ano, možná vás to překvapí, ale stejně jako jinou zeleninu, můžete chřest jíst bez tepelné úpravy. Vtomto případě však nezapomeňte výhonek oloupat.
- Blanšírování. Budete potřebovat střední hrnec, přivedete vodu kvaru a silně osolí Chřest stačí vařit pouze 3-5 minut a je připraven k jídlu.
- Pokud patříte mezi milovníky krémových polévek a omáček, můžete chřest připravovat i tímto způsobem. Nejprve se musí uvařit, nebo osmažit a následně můžete rozmixovat v mixéru.
Tesco tip – Grilovaný chřest se slaninou
Chřest v kabátku ze slaniny je už poměrně známá lahůdka, ale zkoušeli jste ji někdy připravit na grilu?
Budeme potřebovat:
1 svazek zeleného chřestu
200 g anglické slaniny (dlouhé plátky najemno nakrájené)
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 zeleninový bujón
mletý černý pepř (čerstvě)
Postup přípravy:
- Chřest očistěte, oloupejte a odkrojte zdřevnatělé konce.
- Do hrnce dejte vařit vodu, do ní přidejte bujón a až voda začne vřít, vložte do ní chřest a na 15 minut ho povařte.
- Na prkénko rozložte plátky slaniny a každý kousek opepřete. Plátky natáčejte opepřenou stranou na vychladlý chřest a upevněte párátkem.
- Olivový olej smíchejte s utřeným česnekem, potřete připravený chřest ve slanině a grilujte zhruba 5–10 minut.