Vegan Blend je směs hrachového, rýžového a konopného proteinu, která obsahuje bílkoviny z čistě rostlinných zdrojů. Jedná se tak o vícesložkový protein s příznivým aminokyselinovým spektrem. Neobsahuje laktózu ani lepek, a navíc je vhodný i pro vegany. Stejně tak ho ocení i lidé s intolerancí nebo alergií na kravské mléko. Tento veganský protein pomůže efektivně doplnit kvalitní rostlinné bílkoviny, a navíc je zdrojem železa i zinku.
Vegan Blend – GymBeam
Vegan Blend je směs hrachového, rýžového a konopného proteinu, která obsahuje bílkoviny z čistě rostlinných zdrojů. Jedná se tak o vícesložkový protein s příznivým aminokyselinovým spektrem. Neobsahuje laktózu ani lepek, a navíc je vhodný i pro vegany. Stejně tak ho ocení i lidé s intolerancí nebo alergií na kravské mléko. Tento veganský protein pomůže efektivně doplnit kvalitní rostlinné bílkoviny, a navíc je zdrojem železa i zinku.
BIO Vegan Protein – VanaVita
BIO Vegan Protein je směs BIO rostlinných proteinů s obsahem esenciálních aminokyselin včetně BCAA. Nenajdete v něm laktózu, živočišné zdroje ani emulgátory. Díky svému složení je lehce stravitelný a výborně rozpustný. Ideální proteinový doplněk na růst a regeneraci svalstva a pro vegany.
Jaký je mezi proteiny rozdíl
Jak již název napovídá rozdíl najdeme právě ve složení proteinu, které u veganských pochází pouze z přírodních zdrojů. Jsou tedy vhodné pro vegany, i pro lidi s alergií na syrovátku. Mezi další další výhody veganských proteinů patří jejich vyšší obsah na mikronutrienty a vlákninu a naopak nižší obsah tuku a celkových kalorií.
Jaké jsou nejznámější veganské proteiny
Nejznámějším veganským proteinem je sójový, které mají vysoké množství bílkovin a nejvíce se podobá klasickému syrovátkovému protein. Mezi další favority patří protein rýžový, hrachový, nebo konopný. Nejlepším způsobem, jak veganské proteiny užívat je kombinovat je, nebo užívat protein vícesložkový, který kombinuje benefity a aminokyselinová spektra každého jednotlivého z nich.
7 nejlepších benefitů rostlinných proteinů
- Zrychlení metabolismu
- Hubnutí a udržení hmotnosti
- Růst a udržení svalů
- Lepší regenerace
- Podpora imunity
- Snížení hladu a chutí
- Podpora zdraví kostí
Jak zvýšit využitelnost rostlinných proteinů
U rostlinných proteinů platí, že mají zpravidla přibližně o 1/4 méně esenciálních aminokyselin. Jsou hůře vstřebatelné, což je dáno zejména obsahem antinutričních látek.
Jak tedy správně zvýšit využitelnost?
- Současně s proteinem berte i probiotika. Ta zvýší využitelnost rostlinných bílkovin.
- Zvyšte dávku. Pokud u syrovátkového proteinu běžně používáte 30g dávku, tady se nebojte dopřát si na porci klidně i 40 g.
- Kombinujte různé zdroje bílkovin. Ideálně používejte společně luštěninové zdroje s obilninami, případně i sójovým proteinem.
Doplňujte samostatně volné esenciální aminokyseliny ve formě suplementů. Zaměřit byste se měli především na l-methionin, l-leucin a l-lysin. Nejjednodušším způsobem je tak sáhnout přímo po směsi EAA, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.