Svátky jara jsou za dveřmi, ohlašují konec zimy a příchod nového svěžího voňavého. Velikonoce nám dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco možná ještě neobjeveného, třeba lehké jarní polévky, omáčky a saláty. Během velikonočních svátků můžeme jíst vydatně a přitom lehce, jen se nesmíme bát trochu experimentovat. A navíc nesmíme zapomínat: K jaru také patří pohyb na čerstvém vzduchu.
Vajíčka, mazanec, beránek jsou neodmyslitelnou součástí Velikonoc, stejně jako třeba pomlázka. Stejně tak si rozhodně nedovedeme představit slavnostní tabuli bez klasické nádivky, která se prostě musí jarně zelenat kopřivami, čerstvým špenátem nebo medvědím česnekem. K nádivce patří i kousek mladého pečeného masa – kuřátko, jehněčí, telecí nebo i velmi oblíbený králík. A rozhodně musíte zkusit i výtečné, i když trochu neznámé velikonoční polévky! Jídel, která k svátkům jara patří, je ale mnohem víc. Je až obdivuhodné, co všechno v minulosti naši předci v kuchyni ze svých i velmi skromných zásob dokázali připravit, a dokonce to bylo většinou i velmi zdravé! Inspirujte se a připravte si s námi velikonoční menu.
Ideálním partnerem pro přípravu polévek je Tefal Perfectmix Cook (BL83SD), který vám vykouzlí tu nejjemnější krémovou polévku, polévku s kousky, knedlíčky či nudlemi. Perfektní je také na přípravu ovocných či zeleninových smoothie, kompotů, přesnídávek, ovocných přelivů a také pro přípravu rostlinného mléka. Perfectmix Cook disponuje intuitivním dotykovým displejem s 10 přednastavenými programy pro nejrůznější nápoje a pokrmy: k dispozici jsou 4 studené programy – smoothie, koktejl, dezert, ledová tříšť, a 6 teplých pokrmů – kompot, krémová polévka, hustá polévka s kousky, míchání, rostlinné mléko, teplá omáčka. Ve stolním mixéru Tefal Perfectmix Cook můžete nejen mixovat, ale také vařit a připravovat pokrmy v páře. Součástí mixéru je totiž parní košík, ve kterém velmi jednoduše připravíte ryby, zeleninu, dokonce mořské plody či vejce. Výkonný motor o příkonu 1400 W a prvotřídní čepele s technologií nožů Powelix, zaručujícími dokonalé rozmixování pokrmů. Technologie Powelix navíc také zajišťuje o 30 % rychlejší přípravu oproti jiným modelům Tefal BL2C. Obsah nádoby z odolného skla je 1,75 l, obsah košíku pro vaření v páře 0,5 l. Samočistící program pro hloubkové čištění pracuje s teplotou 100 °C a mixér zbaví až 99,99 % bakterií bez potřeby čistícího prostředku. Čepele z nerezové oceli jsou odnímatelné a snadno omyvatelné. Elegantní design a špičkové materiály tohoto spotřebiče jsou ozdobou každé kuchyňské linky.
Doporučená cena: 4 999 Kč
Pečené kuřátko, jehněčí hřebínek nebo třeba právě velikonoční nádivku si připravíme snadno a rychle v nové sadě Tefal Ingenio (L7639002). V hrncích Ingenio lze pohodlně upéct různá masíčka, kynutá i nekynutá těsta, a stejně tak si v nich rychle můžeme připravit například tvarohový mazanec, který je krásně vláčný a lehký zároveň, protože je perfektně rovnoměrně propečený pomocí patentované technologie Thermo-fusion. Nejenže jsou hrnce Ingenio díky nepřilnavému povrchu Titanium Anti-Scratch až 6x odolnější proti oděru v porovnání se standardním povrchem hrnců značky Tefal, ale jsou díky tomu i ideálními pomocníky při přípravě pokrmů, které vyžadují nejprve vaření na plotně a následně zapečení v troubě. 13dílná sada Ingenio Unlimited obsahuje 3 pánve, 2 rendlíky, 1 hrnec, 3 pokličky, 2 víka a 2 praktické odnímatelné rukojeti, které usnadňují manipulaci. Rendlíky a pánve se díky tomu pohodlně vejdou vedle sebe na sporák, jsou stohovatelné, takže šetří místem v kuchyni, také je jednoduše přemístíte ze sporáku do trouby, případně pak se zbylou večeří ještě i do lednice. Nádobí je kompatibilní se všemi typy plotýnek včetně indukce.
Doporučená cena: 6 599 Kč/246 EUR/94 490 HUF.
Velikonoční recepty šéfkuchaře Ondřeje Slaniny:
https://blog.tefal.cz/vesele-velikonoce-s-velikonocnim-pecenim-a-varenim
Špenátový krém s jarní zeleninou
- Suroviny na 4 porce
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 g čerstvého špenátu
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany 33%
- Sůl
- Pepř
- ½ lžičky muškátového květu
- 2 snítky tymiánu
- 1 ks kedlubny
- 100 g ředkviček
- 4 stonky jarní cibulky
Do mixéru nalijeme vývar, přidáme koření, nadrhnutý tymián, česnek, sůl a smetanu. Přivedeme k varu. Poté přidáme špenát a rozmixujeme na krém. Kedlubnu očistíme a nakrájíme na kostky cca 1 cm, ředkvičky nakrájíme na čtvrtiny a jarní cibulku na válečky silné cca 1 cm. Zeleninu přidáme do krému a zapneme na program chunky soup. Polévku servírujeme ve větší misce, ozdobíme čerstvými bylinkami a zakápneme smetanou
Jehněčí hřebínek v bylinkové krustě se zeleninovým krémem a smetanovou omáčkou
800 g jehněčího hřebínku
Sůl
Pepř
40 g másla
2 stroužky česneku
60 g strouhanky
Hrst směsi bylinek (tymián, rozmarýn, plocholistá petrželka)
150 g celeru
200 g mrkve
150 g kořenové petržele
Stonky z petrželky
1,5 dcl bílého vína
60 g másla
½ lžičky muškátového květu
Sůl
2 dcl smetany 33%
Hrst směsi bylinek (tymián, rozmarýn, plocholistá petrželka)
40 g másla
sůl
Jehněčí hřebínek očistíme, opepříme a potřeme olejem. Vložíme do pánve a opečeme z obou stran. Poté přidáme máslo a rozmáčknutý česnek. Maso osolíme a přelijeme máslem. Vložíme do trouby, odejmeme rukojeť a dopékáme asi deset minut při 120 ti stupních. Poté maso vyjmeme a necháme odpočinout asi tři minuty. Osušíme utěrkou, obalíme v krustě a nakrájíme.
Krustu připravíme tak, že do mixéru nasypeme strouhanku, přidáme nadrhnuté bylinky, sůl a důkladně rozmixujeme. Kořenovou zeleninu vložíme do mixéru, zalijeme vínem, přidáme sůl, muškátový květ a máslo. Zapneme na program compot. Smetanu nalijeme do kastrůlku a necháme redukovat přibližně na jednu třetinu. Přidáme nasekané bylinky, sůl a zašleháme máslo. Nakrájený jehněčí hřebínek v bylinkové krustě servírujeme na zeleninové pyré, přelijeme smetanovou omáčkou a dozdobíme čerstvými bylinkami.
Oříškoví šneci se smetanou
- 20 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 150 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
- 100 g lískových oříšků
- 2 lžíce skořice
- 100 g krystalového cukru
- 200 ml smetany 33%
Droždí, rozmícháme se lžící cukru, přidáme ostatní ingredience – mouku, rozehřáté máslo, žloutky, sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. V Ingenio rendlíku rozpustíme máslo a mléko (nesmí být horké). Oříšky rozemeleme v Perfectmix Cook na program Ice Crush. Vykynuté těsto rozválíme na vále na tenký hranatý plát, potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme umletými oříšky, skořicí a krystalovým cukrem (část si necháme na závěrečné posypání). Těsto zabalíme do rolády, z níž krájíme asi 1,5 cm široké kusy, které pokládáme na pánev ingenio necháme ještě 15 minut kynout, potřeme vejcem a posypeme zbytkem skořicového cukru a oříšků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě horké zalijeme smetanou a necháme zchladnout.