Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Příroda srší energií, rodí se nový život, všechno kvete a raší. Symbolem jara jsou Velikonoce, spojující v sobě pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje, ať už jsou to vejce obarvená na červeno jako symbol lásky či mazanec coby symbol slunce, které opět nabírá na síle.
Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležitý přísun zdravých a kvalitních surovin, které nás nezatěžují chemií, ale naopak nám pomohou s jarní regenerací a očistou. Sázka na bio je tou největší jistotou, ať už budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky.
Společnost Probio, která v minulém roce oslavila 30 let od svého založení, nabízí k velikonočnímu pečení mouky a další ingredience v bio kvallitě.
Tipy na zdravé velikonoční pečení:
Mouka z červené čočky 450 g BIO PROBIO
Červená čočka je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, proto zasytí a upraví trávení. Obsahuje také vyšší množství železa a vitamínu B6. Červená čočka je oproti ostatním luštěninám výborně stravitelná a mohou ji bez obav konzumovat i těhotné a kojící maminky a děti. Zkuste z čočkové mouky upéci sušenky, usmažtit omeletu, zahustit polévku či omáčku. Čočkovou mouku můžete přidávat do všech druhů pečiva (např. do chleba), obohatíte tak pokrm o cenné bílkoviny. Z našeho bezlepkového mlýna čerstvě namleto přímo do vaší kuchyně. Garantovaná bezlepkovost. Cena 55,- / 450 g.
Mouka čiroková hladká 450 g BIO PROBIO
Čirok je ceněn pro své výtečné výživové vlastnosti jako je vysoký obsah bílkovin, vlákniny, nízký glykemický index, obsah minerálních látek a vitamínů skupiny B. Dalším velkým pozitivem je obsah antioxidačních látek (fenol, tanin), které jsou dobré pro prevenci rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
Čiroková mouka je chuťově neutrální, lze ji tedy použít na domácí pečivo, slané placky i moučníky, aniž by výsledná chuť byla ovlivněna. Doporučuje se čirokovou mouku kombinovat s jinou, a to až do jejího podílů dvou třetin. Chutnat vám bude nejlépe v podobě chleba, muffinů, palačinek, lívanců, placek či sušenek.Cena 57,- / 450 g.
Špaldová mouka hladká 1 kg BIO PROBIO
Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Špaldová mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček. Využijete ji i na pečení domácího chleba. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Víte že? Jsme specialisti na zpracování špaldy. Věnujeme se tomu už od našeho počátku v roce 1992 a máme celou řadu špaldových výrobků (špaldota, mouky, vločky, krupice apod. ). Naše technologie nám umožňuje odebírat špaldu téměř „přímo z pole“ a zrno zpracováváme od jeho počátku – čištění, sušení, mletí, balení. Sušíme šetrně teplým vzduchem a konečný produkt si tak zachová své živiny. Mouky nemeleme do zásoby a máme je proto vždy čerstvé a voňavé. Naše špalda pochází z ekopolí, když ji pěstujeme, děláme to šetrně, s ohledem na půdu, vodu, ptáky, hmyz…. Koupí našeho produktu chráníte naši přírodu i své zdraví.
Cena 88,- / 1 kg.
Špaldová mouka polohrubá 1 kg BIO PROBIO
Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Špaldová mouka polohrubá je vhodná k přípravě litých těst, na bábovky, perníky, makovníky, a bublaniny. Je vhodná na třená a šlehaná těsta.
Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná.
Cena 93,- / 1 kg.
Recepty:
Bezlepkový beránek
Suroviny:
2 vejce
150 g třtinového cukru moučkového Probio
2 sáčky vanilkového cukru
100 g slunečnicového oleje na pečení Probio
250 g polotučného tvarohu
130 ml mléka
200 g pohankové mouky Probio + na vysypání formy
40 g mouky z červené čočky Probio
40 g čirokové mouky Probio
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
Máslo na vymazání formy
Moučkový cukr na posypání
Postup:
Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou.
Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Do mísy přidejte olej, tvaroh a mléko a prošlehejte. Poté přisypejte mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C asi hodinu.
Mazanec
Suroviny:
230 g hladké špaldové mouky PROBIO
100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
1/2 kostky droždí (21 g)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru třtinového moučkového PROBIO
špetka mleté vanilky (nebo lžička extraktu)
70 g změklého másla
3 g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30 g hrozinek (přes noc namočených do rumu)
35 g plátků mandlí PROBIO
+ mandlové lupínky na ozdobu
+ vajíčko na potření
Postup:
Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.
Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí. Já ale dělám jiný postup. Z toho důvodu, že při pečení může vajíčko sjet do strany, ale hlavně proto, že pod vajíčkem se těsto dlouho peče. Takže upeču bochánek a po vychladnutí jednoduše malým nožem vyříznu důlek do těsta, tak akorát na vajíčko. A nemusíte se bát, že se při pečení něco nepovede 🙂
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
12 zajíčků
Suroviny:
500 g mouky na špaldový mazanec Probio
30 g droždí
200 ml mléka
80 g másla
30 g cukru třtinového moučkového Probio
1 vanilkový cukr
2 žloutky
Vejce na potření
Postup:
Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé – ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.
Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo.
Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s oběma cukry. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto.
Těsto nechte tři čtvrtě až hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
Těsto přendejte na pracovní podložku a vyválejte váleček. Odkrojte z něj 12 stejně velkých kousků. Z každého nejdříve odkrojte malý kousek těsta a poté z větší části těsta vyválejte hada dlouhého 28 – 30 cm. Konce vyválejte do špičky. Z malého kousku těsta vyválejte slabého hada a udělejte z něj uzlík.
Z delšího pramenu utvořte pomyslné písmeno U a do jeho zaoblení vložte uzlík – jako ocásek. Kolem něj stočte konce k sobě, přetočte přes sebe a špičaté konce nechte volné – budou představovat ouška.
Zajíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 minut.