Podzim netrpělivě klepe na dveře a s ním nekompromisně přichází měsíc září. A právě v tomto období si každoročně připomínáme Mezinárodní den o povědomí plýtvání jídlem, který připadá na 29.září. Stále větší důležitost tohoto tématu si uvědomuje i mnoho společností. Prodejní řetězec Kaufland společně se spolkem Zachraň jídlo si připravili osvětovou kampaň Nekrm koš, která přináší mnoho zajímavých informací, vychytávek, tipů či receptů. Které potraviny jsou pro podzim typické? Jak je nejlépe uskladnit, aby dlouho vydržely? A co můžeme vykouzlit pouze z jablek a červené řepy?
Sázet na sezónní potraviny se vyplatí. Úroda je plná vitamínů, posílí imunitu a pomůže našemu tělu připravit se na chladnou zimu. I přesto, že nemáte vlastní zahradu, tak sezónní potraviny si může dopřát opravdu každý, jelikož jsou cenově dostupné. Ale nesmíme zapomínat na to nejdůležitější. Jak tyto potraviny uskladnit, abychom „nekrmili koš“ příliš často?
- Typickou plodinou, která neodmyslitelně patří k říjnu, je dýně. Té se daří v relativním teple a nedělá jí dobře zima. Lednici proto vynechte a skladujte ji buď v pokojové teplotě nebo v maximálním rozmezí 8-15 °C.
- Jednou z nejlahodnějších a nejzdravějších příloh jsou pozdní brambory. Svědčí jim sucho, tma a chlad. Nejlepší bude tedy sklep, nebo lednice.
- Nesmíme zapomenout ani na ikonická jablka, která ovšem uvolňují ethylen, a proto by měla být správně uchována odděleně od ostatního ovoce a zeleniny. Ideálně opět v chladu.
- Nepostradatelnou součástí jídelníčku je v chladných měsících také kořenová zelenina, kterou uchovávejte ve spodní přihrádce lednice, kde je chlad a vyšší vlhkost.
V případě, že se budete těchto několika jednotlivých bodů držet, tak nejen že skvěle oslavíte Mezinárodní den o povědomí plýtvání jídlem, ale prospějete své peněžence a ušetřené finance můžete věnovat na spoustu jiných věcí. K tématu zbytečného vyhazování jídla se také vyjádřilo kuchařské duo ze soutěže MasterChef, které spolupracuje se společností Kaufland. „Podzimní potraviny miluji a líbí se mi, že při správném uskladnění vydrží velmi dlouho čerstvé,“ říká Alžběta Minaříková alias Betty. „Já nedám dopustit na podzimní suroviny v salátu. Miluju salát z řepy a křenu a k tomu nastrouhaná jablka. Stačí zalít olivovým olejem a osolit a máte skvělou přílohu,“ doplňuje její partner Vojtěch Urban.
Více informací a recepty na dokonalé jídlo i ze zbytků naleznete www.kaufland.cz/nekrmkos