Smutnou realitou je, že třetina veškerého jídla na světě skončí v koši a výrazný podíl na tomto plýtvání mají domácnosti. Jednoduché výpočty přitom říkají, že pokud by průměrná česká rodina se dvěma dětmi omezila plývání potravinami, dokáže ročně ušetřit více než 14 tisíc korun! Stačí začít přemýšlet nejen nad nákupy, ale také nad správným skladováním potravin.
Jak byste reagovali, kdybyste se doslechli, že vašeho dobrého známého chtěli vyhodit proto, že byl natvrdlý nebo starý? Takové jednání je v dnešní době zcela nepřípustné. Bohužel stejné zacházení běžně dovolíme v případě, kdy se jedná o jídlo.
Rajčata do lednice nepatří!
Mezi českými zákazníky panují nejasnosti kolem termínů „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. V koši navíc končí i potraviny, které pouze nevypadají dobře, a přitom by bylo možné je ještě dále zužitkovat. Pro zachování čerstvosti potravin je nesmírně důležité také správné skladování. Stačí se naučit několik jednoduchých triků, které vám pomohou udržet potraviny déle čerstvé. Vaše rajčata tak například už nikdy nemusí dostat padáka, protože vypadají staře. Stačí je jen držet mimo lednici. Právě rajčata, papriky nebo lilek totiž ztrácí v chladu svoji chuť i hodnotné látky a je lepší je skladovat při teplotě mezi 8 a 15 stupni Celsia, případně při pokojové teplotě.
Správné skladování prodlužuje čerstvost potravin
Základem skladování potravin v lednici je správná teplota a rozložení jednotlivých produktů. Optimální teplota v lednici jsou 4 stupně Celsia, nicméně je dobré vědět, že teplota v rámci prostoru lednice kolísá. Nejchladnější jsou spodní poličky a přihrádka pro zeleninu, naopak prostor v horních poličkách může být o trochu teplejší. Do spodní části ledničky proto dávejte čerstvé maso, které byste zároveň měli držet co nejdál od mléčných produktů, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci. Jogurty je dobré skladovat v co největším chladu, proto je umístěte v poličkách až úplně dozadu.
Lednice by rozhodně neměla být přeplněná, ale zaplněná nanejvýš ze tří čtvrtin. Jinak hrozí, že proudění vzduchu a chlazení nebude dostatečně efektivní. Nejčerstvější jídlo ukládejte v lednici dozadu, naopak potraviny s blížícím se datem exspirace dejte více „na oči“, abyste věděli, že je třeba je rychle sníst. Do spodní přihrádky na ovoce a zeleninu můžete dát například mrkev, petržel, brambory nebo celer. Ve stejné poličce můžete skladovat také jablka, ale je dobré mít na paměti, že uvolňují ethylen, který urychluje zrání dalších plodů.
Správné skladování potravin je tématem letošního ročníku kampaně Nekrm koš!, kterou vytvořila společnost Kaufland. Další užitečné rady a informace o tom, jak správně potraviny nakupovat, skladovat a včas spotřebovat, aby nemusely skončit v koši, jsou již nyní k dispozici na webových stránkách projektu www.nekrmkos.cz. Do kampaně se zapojili také influenceři Jitka Nováčková a Tomáš Hradecký, kteří budou vybrané tipy na zpracování potravin či jejich správné skladování sdílet na svých sociálních sítích.
„Letošní podoba kampaně Nekrm koš! si klade za cíl inspirovat lidi k tomu, aby přemýšleli nejen o tom, co jedí, ale také jak potraviny skladují a jak s nimi například zacházejí v případě, že jejich vzhled už není zcela ideální. Protože si uvědomujeme, jak velký problém plýtvání potravinami představuje, rozhodli jsme se sdílet nejrůznější rady a tipy, jak předcházet vzniku potravinového odpadu,“ říká tisková mluvčí společnosti Kaufland ČR Renata Maierl.