Po poklesu na přelomu roku díky vánočním svátkům se akutní respirační onemocnění opět vrací na scénu. Hlášená celková nemocnost akutních respiračních infekcí (ARI) v ČR ve 3. týdnu roku 2025 je na úrovni 1499 nemocných na 100 000 obyvatel, což představuje vzestup o necelých 6 %.
„Nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském kraji, mezi regiony však nejsou významné rozdíly. V kategorii chřipkových onemocnění se aktuální nemocnost zvýšila o více než 90 %, což je u chřipkové epidemie typické,“ konstatuje vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.
Chřipka je dominantním původcem respiračních onemocnění. Cirkulují viry chřipky typu A i viry chřipky typu B. Při kontaktu zejména s vysoce rizikovými osobami např. ve zdravotnických a sociálních zařízeních se návštěvám doporučuje použití respirátoru, aby se zabránilo zavlečení nákaz do těchto zařízení. Podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) i Světové zdravotnické organizace (WHO) výskyt chřipky v evropských zemích zůstává vysoký nebo má vzestupný trend.
„Aby zaměstnanci neměli obavy pravidelně docházet fyzicky do kancelářských budov a dalších provozů, vyžadují čisté a bezpečné prostředí, kde jsou maximálně eliminována rizika nákazy,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz.„Aby zaměstnanci neměli obavy pravidelně docházet fyzicky do kancelářských budov a dalších provozů, vyžadují čisté a bezpečné prostředí, kde jsou maximálně eliminována rizika nákazy,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz
Kvalita vzduchu na pracovišti: vzduchotechnika, čisté filtry, ale i čističky vzduchu
V současné situaci je vhodné co nejvíce zamezit případnému šíření virů a bakterií v pracovních prostorách. V tomto směru je nejlepším řešením kvalitní vzduchotechnika a pravidelná výměna filtrů.
„V prostorách, kde vzduchotechnika není, pomohou například čističky vzduchu. Ty umějí vytvořit dýchatelnou atmosféru, ale kromě toho efektivně odfiltrují i prachové částice, které ztěžují dýchání zejména ve městech zatížených dopravou. Výkonné filtry ale také spolehlivě eliminují bakterie, viry, spory plísní a výrazně snižují i množství alergenů,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.
Bakterie a viry ve společných prostorách firem
Vedle správného použití vzduchotechniky a čistého vzduchu je pak úplným základem fungování firem dodržování maximální čistoty. „Nezbytné je dbát na pravidelné úklidové rutiny, jako je vysávání podlah a čištění povrchů, aby se minimalizovala akumulace prachu, nečistot a bakterií. Vedle tradičních způsobů péče o čistotu se stále více prosazuje také parní čištění. Pára odstraní nečistoty a rozpustí mastnotu, vysoká teplota spolehlivě zahubí běžné bakterie a inaktivuje obalené viry,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.
Na pracovišti se ale setkáváme i s místy, kde může zůstávat během dne mnoho nečistot. I když bude ve firmě dokonale systematicky řešen úklid a čistota ve všech místnostech a na většině povrchů, stále jsou zde klíčová riziková místa, která jsou mnohdy přehlížena a podceňována. Jedná se například o kuchyňky, kde na kávovar či mikrovlnou troubu ve větších firmách sahají desítky či stovky lidí denně.
Pokud tato místa nejsou i během dne ošetřována relevantními desinfekčními prostředky, bakterie a viry se zde hromadí a šíří. Podobně přehlíženými místy jsou také klávesnice notebooků či displeje chytrých telefonů. Tam většinou úklidovou firmu či pracovníka úklidu nepouštíme, a je tedy nutné apelovat na každého zaměstnance, aby o čistotu svých zařízení pečoval podobně jako o čistotu svých rukou. A také pracovníkům poskytnout dostatek desinfekčních a hygienických pomůcek.
Zdravá voda, vitamíny
Zaměstnavatel má navíc zákonnou povinnost zajistit bezpečné a zdravé pracovní prostředí. To se vedle vzduchu týká také například vody. Vedle zajištění zdravého klimatu je nutné ze strany zaměstnavatele také zajistit čistou vodu. To dokáží vhodné vodní filtry. Při jejich používání pak ale nesmí být podceňovaná pravidelná výměna filtrů a údržba zařízení. Staré filtry mohou být plné nahromaděných nečistot a bakterií, což může ovlivnit výkon zařízení a zhoršit kvalitu vody.
„Rostoucím trendem poslední doby je využití běžné kohoutkové pitné vody a její speciální úprava. Příjemnou variantou je tzv. poddřezové řešení, kdy následně lze mít chutnou a zdravou vodu přímo z kohoutku ve firemní kuchyňce, v kancelářích a na dalších pracovištích jsou také stále oblíbenější výdejníky vody. V obou případech při využití správných filtrů jsou z vody odstraněny nežádoucí látky, včetně bakterií a virů. Tato voda je navíc obohacena o hořčík, který pomáhá předcházet únavě a vyčerpání a má další blahodárné účinky,“ říká Jaroslav Žák z BWT.
Firmy mohou zdraví svých zaměstnanců podpořit i dalšími způsoby. Například benefity zaměřenými na zdravý životní styl, péči o zdraví, příspěvky v podobě nákupu vitamínů nebo dostupnost čerstvého ovoce na pracovišti.