Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
Ceny obědů v českých restauracích v srpnu opět rostly, ačkoliv oproti loňským měsícům bylo jejich tempo pomalejší. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích. Podle něj Češi v srpnu za polední menu v restauraci průměrně zaplatili 192,4 Kč, jen o 30 haléřů více než v červenci. Meziroční nárůst cen obědů činil v srpnu 4,1 %.
Podíl 21 obědů z průměrné mzdy |
|||
Město |
Průměrná mzda |
21 obědů |
% ze mzdy |
České Budějovice |
41 647 Kč |
4 255 Kč |
10,2% |
Liberec |
41 375 Kč |
4 158 Kč |
10,0% |
Karlovy Vary |
39 031 Kč |
3 877 Kč |
9,9% |
Pardubice |
40 538 Kč |
3 959 Kč |
9,8% |
Plzeň |
43 014 Kč |
4 196 Kč |
9,8% |
Brno |
44 534 Kč |
4 282 Kč |
9,6% |
Ostrava |
41 102 Kč |
3 938 Kč |
9,6% |
Jihlava |
41 242 Kč |
3 751 Kč |
9,1% |
Hradec Králové |
43 709 Kč |
3 891 Kč |
8,9% |
Zlín |
40 898 Kč |
3 583 Kč |
8,8% |
Olomouc |
40 729 Kč |
3 545 Kč |
8,7% |
Ústí nad Labem |
42 801 Kč |
3 639 Kč |
8,5% |
Praha |
56 144 Kč |
4 540 Kč |
8,1% |
Česká republika |
45 854 Kč |
4 040 Kč |
8,8% |
Zaměstnanci, kteří si dopřávají oběd v restauraci či kantýně každý pracovní den, tak za polední stravování měsíčně zaplatí v průměru 4 040 korun. V srpnu loňského roku přitom vyšlo 21 obědů[1] průměrně jen na 3 880 korun. Pokud by tedy strávníci do obědů investovali letos stejnou částku jako loni, museli by téměř jednu celou porci vynechat. Zaměstnanců, kteří pravidelně obědvají v restauracích, přitom není málo. Podle květnového průzkumu STEM/MARK pro společnost Edenred chodí na oběd do restaurace skoro pětina (19,6 %) pracujících. V kantýnách nebo jídelnách obědvá každý třetí dotázaný. Hned 32 % zaměstnanců stravujících se v restauracích, kantýnách či jídelnách tak zároveň podle průzkumu činí každý pracovní den.
„Pro řadu zaměstnanců znamená stravování v kantýně či restauraci jeden z mála způsobů, jak si během dne zajistit kvalitní a vyváženou stravu v příjemném prostředí. Tento standard se ovšem letos pro ně stal výrazně nákladnějším, zejména pokud přihlédneme k tempu růstu mezd. Čtyři tisíce korun představují v rodinném rozpočtu nemalý náklad a není proto divu, že zaměstnanci v posledních letech oběd v restauraci častěji vynechávají a raději volí levnější alternativy. Ty pro ně ovšem mohou být výrazně méně prospěšné ze zdravotního i společenského hlediska,“ komentuje Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Desetina mzdy na obědy – ale ne všude!
Její slova potvrzuje srovnání průměrných útrat za měsíční stravování s průměrnými mzdami v regionech. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu[2] dosahovala průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 45 854 korun. Mezi jednotlivými kraji ovšem panují propastné rozdíly. Zatímco v Praze si zaměstnanec průměrně přijde na více než 56 tisíc korun, v Karlovarském kraji průměrné mzdy jen těsně přesahují hranici 39 tisíc korun. To je až o 30 % méně.
Ačkoliv se ceny obědů rovněž výrazně liší napříč regiony, jejich nižší cena nemusí vždy nutně znamenat, že na nich místní strávníci ušetří! Například lidé v Českých Budějovicích či Liberci za 21 obědů zaplatí více než desetinu svých průměrných měsíčních příjmů. Naopak v hlavním městě, kde jsou ceny obědů zdaleka nejvyšší, zaplatí strávníci za jídlo v restauraci nejmenší část svých příjmů – aktuálně jen něco málo přes 8%.
„Levnější cenovka poledního menu ještě nutně neznamená, že je stravování pro zaměstnance v daném regionu dostupnější. V mnohých případech je to zcela naopak. Zatímco v Praze si zaměstnanec z jedné průměrné výplaty může pořídit celkem až 260 obědů, v Českých Budějovicích je to pouhých 206 porcí. Najít dostatečně pestrou nabídku proto může být v mnoha periferních lokalitách mnohem obtížnější,“ dodává Aneta Martišková.
Ceny obědů (v Kč) podle regionu |
|
||||||||||||
Město |
VIII.23 |
I.24 |
II.24 |
III.24 |
IV.24 |
V.24 |
VI.24 |
VII.24 |
VIII.24 |
nárůst cen 2023/2024 |
|
||
Praha |
209,5 |
208,7 |
209,3 |
210,9 |
210,5 |
212,2 |
213 |
215,3 |
216,2 |
3,20 % |
|||
České Budějovice |
190,9 |
195,1 |
195,1 |
195,8 |
196,3 |
198,2 |
200,6 |
200,6 |
202,6 |
6,10 % |
|||
Plzeň |
194,3 |
195 |
196,7 |
195,9 |
197,3 |
198,9 |
199,2 |
200,8 |
199,8 |
2,80 % |
|||
Karlovy Vary |
173,8 |
175,4 |
176 |
173,6 |
180,3 |
183,7 |
185,6 |
185,9 |
184,6 |
6,20 % |
|||
Ústí nad Labem |
166,3 |
166 |
166,8 |
169,4 |
168,6 |
169,6 |
172 |
173,9 |
173,3 |
4,20 % |
|||
Liberec |
192,1 |
190,1 |
191,9 |
192,7 |
193,8 |
197,8 |
198,7 |
201,8 |
198 |
3,10 % |
|||
Hradec Králové |
180,7 |
180,4 |
182,6 |
185,1 |
182,6 |
184,3 |
184 |
185,8 |
185,3 |
2,50 % |
|||
Pardubice |
182,6 |
180,4 |
183,3 |
184,8 |
184,8 |
185,3 |
186,6 |
187,6 |
188,5 |
3,20 % |
|||
Jihlava |
164,6 |
166,1 |
168,9 |
170,1 |
171,5 |
175,2 |
175,2 |
176,2 |
178,6 |
8,50 % |
|||
Brno |
196,2 |
197,1 |
198,9 |
200,3 |
201,1 |
201,8 |
203,1 |
203,4 |
203,9 |
3,90 % |
|||
Zlín |
165,4 |
166,1 |
164,3 |
165,6 |
165,3 |
167,6 |
169,2 |
172,7 |
170,6 |
3,10 % |
|||
Olomouc |
163,6 |
166,2 |
163,5 |
164,9 |
165,8 |
167,4 |
167,8 |
167,2 |
168,8 |
3,20 % |
|||
Ostrava |
179,4 |
179,6 |
181,5 |
182,1 |
183,1 |
185,3 |
187,4 |
189 |
187,5 |
4,50 % |
|||
Česká republika |
184,8 |
185,1 |
186 |
187,2 |
187,4 |
189,1 |
190,1 |
192,1 |
192,4 |
4,10 % |
|||
|