Blížící se Halloween vybízí k hravosti a mlsání. Tentokrát si můžete podzimní zábavu ještě vylepšit a naplánovat si sladký Kakiween. Užijte si s dětmi radost z dobrot a uspořádejte večírek pro své ratolesti a jejich kamarády v roztomile strašidelném duchu. Hlavní roli bude kromě čarodějnic a bubáků hrát lahodný oranžový kaki Persimon Bouquet – sladké a zdravé ovoce bez pecek.
Připravte si strašidélka, kočičí cupcaky, máslové sušenky s kaki-šípkovou omáčkou a plněné kaki. Zapojte vaše děti do příprav a dopřejte si společně strávený čas a spousty zábavy. Hurá na Kakiween!
Kakiweenská strašidélka jsou nenáročná na přípravu a při jejich tvoření se nekladou meze fantazii. Udělají tak radost všem malým pekařům, kteří se na nich mohou do sytosti vyřádit. Na 6 kousků si připravte:
1 chlazené listové těsto
1 kaki Persimon Bouquet
cukrové zdobení na oči (nebo tvaroh a čokoládu)
1 vejce na potření
Z těsta vykrojte pomocí skleničky 6 koleček. Zbylé těsto nakrájejte na proužky nebo je
nastříhejte pomocí nůžek. Na každé kolečko dejte plátek kaki. Poté kolečka omotejte pomocí
nakrájených proužků. Strašidélka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je
rozšlehaným vejcem. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 190 C. Po upečení udělejtedu
strašidélkům oči.
Cupcaky milují všichni. Ty kočičí ale mají ještě něco navíc! Lahodnou chuť doprovází zábavný a roztomilý vzhled. Na 12 kočičích cupcaků budete potřebovat:
na sušenky:
130 g hladké mouky
1 žloutek
70 g cukru
75 g másla
čokoládu na potření
kakao na poprášení
cukrové zdobení na oči
Na koláčky:
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
80 g rozpuštěného másla
1 rozmixované kaki Persimon Bouquet
1 lžičku mleté skořice
100 ml mléka
1 vanilkový cukr
máslo na vymazání
hrubou mouku na vysypání
Na krém:
500 g zakysané smetany
150 g tmavé čokolády
Kaki na zdobení
V míse zpracujte mouku, cukr, žloutek a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto a poté ho
vyválejte. Vykrajujte kočičky nebo jiné tvary (dýně, netopýry…). Vyskládejte je na plech
vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Po upečení a
vychladnutí potřete sušenky trochou rozpuštěné čokolády a pak je poprašte kakaem.
Cukrové zdobení namočte ve vodě a přiložte je na kočičky jako oči.
Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté do ní zašlehejte
zakysanou smetanu. Krém dejte do lednice, aby vychladnul. Mezitím připravte koláčky. Vejce
vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici.
Vmíchejte vlažné máslo, mléko, rozmixované kaki a ušlehejte hladké těsto. Plech na muffiny
vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do dvou třetin výšky plechu.
Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 C. Do zdobícího sáčku dejte krém. Kaki nakrájejte na plátky. Na každý koláček dejte kolečko kaki, přidejte krém a do něho zapíchněte kočičku.
Máslové sušenky s kaki a šípkovou omáčkou nabízí netradiční obměnu oblíbených sladkostí. V té správné podzimní misce budou skvělou dobrotou k čaji nebo kakau. Na 60 sušenek budete potřebovat:
Na sušenky:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
100 g moučkového cukru
špetku drcené vanilky
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
Na omáčku:
2 hodně zralé kaki Persimon Bouquet
1 lžičku mleté skořice
½ lžičky pomerančové kůry
2 lžíce šípkové marmelády
Mouku prosejte do mísy. Vmíchejte cukr, citronovou kůru a vanilku. Přidejte vejce, pokrájené
změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte hodinku
v chladu. Mezitím připravte sladkou směs. Kaki rozmačkejte a dejte do rendlíku. Přidejte šípkovou
marmeládu, skořici a pomerančovou kůru. Vše krátce svařte. Stáhněte z ohně a nechte
vychladnout. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho různé tvary. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Sušenky po upečení
namáčejte do sladké směsi. Můžete je také slepovat k sobě.
Vydlabanou dýni? Tu zná každý! Ale plněné kaki, které skrývá samé dobroty, to je teprve pořádné podzimní překvapení. Na 4 porce si připravte:
4 kaki Persimon Bouquet
hrst rozinek
hrst nasekaných oříšků
½ lžičky mleté skořice
hrst nasekané čokolády
1 lžíci medu
200 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
zdobení na zuby a oči
Kaki seřízněte a uvnitř trochu vydlabejte. Dužinu rozmačkejte a dejte do misky. Přidejte
rozinky, ořechy, čokoládu, skořici a med. Dobře promíchejte a směsí naplňte vydlabané
ovoce. Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry. Naneste na kaki a navrch dejte seříznutou
část. Vytvořte zuby ze sušenek, čokolády nebo kousků sušeného ovoce. Na oči použijte
kuličky nového koření nebo pepře.
Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.