
Jak kdysi prohlásil Zdeněk Pohlreich, práce v profesionální kuchyni je pro ženy náročná. Nejen fyzicky, ale také časově. I proto se možná u stolů v soutěžním týdnu kuchařů sejdou výhradně muži.
Jak se téhle partičce bude vařit, taktizovat a soupeřit? Emoce budou hýbat vším. Co se podaří, a co nikoliv? Jak se hráčům bude dařit a komu půjde nejvíc o výhru? U koho se odehraje nejlepší zábava, kdo vsadí na klasiku, kdo na exotiku? Jak celým týdnem zamíchá úkol týdne, kterým je tentokrát příprava luxusní zemlbáby a její zakomponování do menu tak, aby nikdo nepoznal, že se jedná o úkol týdne? Kdo si do poslední chvíle bude myslet, že úkolem týdne je zcela jiná dobrota, a kdo na něj nakonec zapomene? Kromě skvělých jídel se můžete těšit i na zábavu, kterou všichni soutěžící poctivě připraví. S pocitem, že ukazují to nejlepší. Jenže jak se na jejich nápady budou tvářit ostatní? To vše už v pondělí. Prostřeno! tohoto týdne bude plné výzev i překvapení. Sledujte ho každý všední den v 16.50 a dozvíte se víc.
Pondělí – LIBOR KOVAČKA (35 LET)
Libor je jednatelem firmy. Vystudoval Střední odborné učiliště v Brně. Pracoval jako kulturní referent a rekreační kuchař. Má syna. Vede veselý život. Účinkoval v reality show, kde se snažil a také se mu podařilo extrémně zhubnout. Jak se mu podařilo váhu udržet? A je to u kuchaře vůbec možné? Sledovat můžete jeho Borkovu show na sociálních sítích. Nabídku účastnit se speciálu Prostřena přijal proto, že je to pro něj výzva. Během soutěže očekává, že bude ve stresu. Pokud by vyhrál, peníze by věnoval na charitu. Menu sestavil impulzivně z jídel, která ho napadla. Zábava bude ve stylu hry „Kufr“.
Koníčky, zájmy: Jeho velkým koníčkem je vaření. Má rád zábavu. Baví ho kutilství všeho druhu. Rád sleduje dokumenty o zvířatech a baví ho házet kameny do vody.
Charakter: Sám o sobě tvrdí, že je veselý, vždy je pro každou srandu a lidé ho buď milují, anebo nenávidí.
Proč se přihlásil: Nabídku přijal, protože je to pro něj výzva.
Co od soutěže očekává: Očekává především stres.
Co by udělal s výhrou: Pokud by vyhrál, tak by peníze daroval na charitu.
Vztah k vaření: K vaření má pozitivní vztah.
Zajímavá historka z vaření: Jednou mu spadla smetana.
Co nejraději vaří: Má rád dobré jídlo.
Co jí: Jí vše, co mu chutná.
Co nejí, co by nikdy neochutnal: Nejí škvarky a nikdy by nesnědl opičí mozek.
Nejoblíbenější jídlo: Nejraději má koprovou omáčku.
Alergie: Má alergii na některé lidi.
Co u stolu nesnáší: Při stolování mu vadí, když si někdo hraje na znalce a doma pak jí čínské polévky z pytlíku.
Motto: V životě nemá motto – nebo o něm zatím neví. Bude nad tím přemýšlet.
Úterý – VOJTĚCH KANTA (32 LET)
Vojtěch má středoškolské vzdělání. Je podnikatel a influencer. Pracoval jako kuchař a šéfkuchař v restauraci Gourmetpauza. Od roku 2020 podniká. Má manželkou Annu a s tou má dceru Stellu, společně mají i pejska Fidorku. Jejich život se točí hodně kolem jídla. Dobré jídlo jim dokáže zvednout náladu o 100 % a špatné jídlo je na rozvod. Moc rád cestuje. Na každé dovolené putují v první řadě za jídlem, takže si vybírají země, které vynikají gastronomií. Žena je redaktorka a společně pracují na jeho instagramovém profilu Kantathechef. On vaří a manželka natáčí a stříhá a společně se starají o chod jeho profilu. Pokud zrovna nepracuje, tak tráví čas rád cvičením nebo s rodinou. Nabídku účastnit se soutěže přijal proto, že pořad zná, a když nabídka přišla, neváhal ani chvilku. Výhru by použil na rozvoj svého podnikání a také by vzal rodinu někam na dovolenou. Na jeho projektu Kantathechef pracují více než rok intenzivně, takže odpočinek v pěkném prostředí by moc ocenili. Během zábavy se u něj budou hádat druhy zeleniny a menu sestavil z jídel, která člověka zahřejí, zasytí a pohladí.
Koníčky, zájmy: Jeho velkým koníčkem je vaření. Zajímá se o gastronomii. Baví ho crossfit, běh a cestování s rodinou.
Charakter: Sám o sobě tvrdí, že je optimista, a protože je velmi společenský, tak nedá dopustit na vlastní klid. Je poměrně klidný a myslí si, že s ním jen tak něco nehne. Je přesvědčený, že člověk má snít a nemá se o své sny nechat připravit.
Proč se přihlásil: Nabídku přijal, protože ho vaření opravdu baví a pořad Prostřeno! zná jako své boty. Když se tato příležitost naskytla, tak neváhal.
Co od soutěže očekává: Těší se, že se dobře nají a bude mít možnost potkat nové a zajímavé lidi.
Co by udělal s výhrou: Výhru by použil na rozvoj svého podnikání a také by vzal rodinu někam na dovolenou. Na jeho projektu Kantathechef pracují více než rok intenzivně, takže odpočinek v pěkném prostředí by moc ocenili.
Vztah k vaření: Vaření je jeho koníčkem od dětství. Už od mala rád pekl, ale to ho docela brzy opustilo a zůstal u vaření jídel. Teď je šéfkuchařem v jejich domácnosti.
Zajímavá historka z vaření: Když začínal s pečením, někdy kolem deseti let, tak si chtěl vyšlehat smetanu na šlehačku. Do robota dal smetanu a odešel. Když přišel zpět, tak bylo v robotu místo smetany máslo s vodou. V tu chvíli byl naštvaný na své sourozence, že mu dali do mísy od robotu máslo s vodou.
Co nejraději vaří: Rád připravuje italská jídla, jako jsou spaghetti carbonara, na které si potrpí. Miluje i krevety, dobře připravenou chobotnici anebo mexická jídla. Není velkým fandou české kuchyně.
Co jí: Má rád úplně vše. Není nic, co by nesnědl. Ochutnal snad vše, co je jedlé.
Co nejí, co by nikdy neochutnal: Neví o ničem, co by neochutnal.
Nejoblíbenější jídlo: Mezi jeho oblíbená jídla patří spaghetti carbonara.
Alergie: Alergii na potraviny nemá.
Co u stolu nesnáší: Při společném stolování mu vadí mlaskání.
Motto: V životě se řídí mottem: „Nejlepší způsob, jak se do něčeho pustit, je přestat o tom mluvit a začít to dělat.“ Walt Disney
Středa – HEŘMAN GAZDA (49 LET)
Jde o umělecké jméno autora, a chce tak být celý týden nazýván. Kdo se za tím jménem skrývá? Nositel tohoto uměleckého jména pracuje jako elektrikář na šachtě. Na internetu ho najdete jako ostravského gastrošefa. Manželka Žaneta a dvě děti jsou jeho rodinou. Nabídku přijal, protože hodně jeho kukačů z Facebooku ho tam chtělo. Kdyby vyhrál, koupil by si palírnu. Jako zábavu si pro své hosty připraví kvíz – hosté budou překládat „ostravská“ slova. Tato jídla si vybral, protože dle jeho slov: „Toto menu je jednoduché jak sviňa a kuchyň není od toho, abychom v ní trávili mládí.“
Koníčky, zájmy: Má rád vaření a neřízené pití piva. Má účet na Facebooku, Instagramu, TikToku a YouTube. Také mu něco vychází na Prima Fresh.
Charakter: Sám o sobě tvrdí, že je romantický mamlas.
Proč se přihlásil: Nabídku přijal, protože hodně jeho kukačů z Facebooku ho tam chtělo.
Co od soutěže očekává: Očekává převážně „legracu“.
Co by udělal s výhrou: Kdyby vyhrál, tak by si koupil palírnu.
Vztah k vaření: K vaření má vztah více než přátelský, až zamilovaný. Ale na prvním místě v jeho životě je Žaneta.
Zajímavá historka z vaření: Je celkem sranda, když vám bouchne papiňák a máte krásně vzorky po kvartýru a potřebujete malíře. Je to nejlepší tapeta.
Co nejraději vaří: Vaří jídla tak, aby byla co nejsnazší, aby se lidi mohli věnovat svým harantům a rodině. Takzvaně jídla raz dva tři.
Co jí: Nejraději má čínskou polévku a chleba ve vajcu.
Co nejí, co by nikdy neochutnal: Jí vše.
Nejoblíbenější jídlo: Mezi jeho oblíbená jídla patří masové kule v omáčce, která pochází z prodejny nábytku.
Alergie: Alergii na potraviny nemá.
Co u stolu nesnáší: Při společném stolování mu vadí pitomci.
Motto: V životě se řídí mottem: „Láska prochází žaludkem.“
Čtvrtek – OLDŘICH HOLEC (46 LET)
Po celou kariérní dobu pracuje na pozici šéfkuchař, kde získal zkušenosti od známých šéfkuchařů jak z domácí tuzemské scény, tak i v zahraničí. Dělal si poznámky, ze kterých doposud čerpá, a upravuje recepty dle provozu, ve kterém pracuje. Je rozvedený a má dvě děti – Leontýnku (14 let) a Isabelku (6 let). Jeho život je velmi pestrý a výživný. Žije každý den naplno, jako by byl jeho poslední. Nabídku přijal, aby měl možnost ukázat, co je v něm dobrého, a dal možnost mladým talentům ukázat, jak je gastronomie krásná.
Zároveň to bere jako poděkování svým dětem, které mu dávají sílu a jsou jeho motorem, jenž ho žene dopředu. Pokud by vyhrál, tak by peníze věnoval dětem z Klokánku. Bude servírovat menu z hotelu, kde vaří na pozici Executive chef. Během zábavy se budou jeho spolusoutěžící vlnit v rytmu karaoke s taneční lektorkou.
Koníčky, zájmy: Rád hraje lední hokej, lyžuje a baví ho objevování krásných pláží, kde se rád odreaguje na sluníčku a utápí se v paprskách slunce.
Charakter: Sám o sobě tvrdí, že je temperamentní, zodpovědný, cílevědomý srdcař, který miluje svoji práci.
Proč se přihlásil: Nabídku přijal, aby měl možnost ukázat, co je v něm dobrého, a dal možnost mladým talentům ukázat, jak je gastronomie krásná.
Zároveň to bere jako poděkování svým dětem, které mu dávají sílu a jsou jeho motorem, jenž ho žene dopředu.
Co od soutěže očekává: Těší se na nové zkušenosti a možnost poznat fajn lidi. Rád se seznámí s novými kolegy a vymění si s nimi jak své zkušenosti v kuchyni, tak i nějakou kulinářskou vizi a inspiraci.
Co by udělal s výhrou: Pokud by vyhrál, tak by peníze věnoval dětem z Klokánku.
Vztah k vaření: Vaření je láska a vášeň, která ho naplňuje.
Zajímavá historka z vaření: Jednou mu v ruce bouchla láhev od espumy, a to mu moc do smíchu nebylo.
Co nejraději vaří: Má rád mořské plody a italskou kuchyni.
Co jí: Má rád, pokud je jídlo dobře uvařené – může to být i obyčejné jídlo, které všichni znají z dětství.
Co nejí, co by nikdy neochutnal: Nejí vnitřnosti a ani by je nesnědl.
Nejoblíbenější jídlo: Mezi jeho oblíbená jídla patří pasta.
Alergie: Alergii na potraviny nemá.
Co u stolu nesnáší: Při stolování mu vadí, když se někdo chová neslušně a dává najevo svoji aroganci.
Motto: V životě se řídí heslem: „Optimismus.“
Pátek – MILOŠ DUB (35 LET)
Miloš v roce 2019 založil cateringovou společnost Rebel Chef s.r.o, která ho naplno zaměstnává. Je šéfkuchař, event creator a caterer. Má snoubenku a je zasnoubený asi pět let. Jako majitel cateringové společnosti dělá šest měsíců z roka a dělá desítky svateb za rok, ale on sám na vlastní ještě neměl čas. Se snoubenkou Hankou mají osm měsíců starého syna Miloše a neřeknou mu jinak než Mildínek. Jeho život hodně ovlivňuje práce – od dubna do Vánoc nemůže moc plánovat, protože připravuje svatby, různé firemní eventy, team buildingy, zahradní party, oslavy a vánoční večírky. Na dovolenou jezdí vždy, když má méně práce. Nabídku vařit před kamerami přijal, protože mu to přijde jako dobrá zkušenost. Pokud by vyhrál, tak by dal nějaké procento na dobré účely a zbytek by investoval do své firmy. Jídla do menu si vybral, protože je má rád, baví ho vaření a alespoň jedno z jídel se objeví vždy na jeho akcích. Tato jídla jsou oblíbená. Během zábavy se budou hledat kovy s pomocí detektoru.
Koníčky, zájmy: Jeho největším koníčkem je jeho práce. Dále má motorku Harley Davidson. Několik let byl i klubovým jezdcem a jeden klub pomáhal dokonce založit, ale musel ho kvůli práci opustit. Dále na levelu „táborák“ hraje na akustickou kytaru, a když si najde chvilku, tak se věnuje metal detectoringu a airsoftu.
V květnu loňského roku se jim narodil syn a ten teď přebíjí všechny záliby a volný čas věnuje jemu.
Charakter: Sám o sobě si myslí, že je férový chlapík. Je dříč a má rád vše na rovinu. Je srandista, ale zároveň i cholerik. V práci vyžaduje, aby si každý dělal, co má, navíc co nejpoctivěji, jak může, a nikdo nic neflákal. Pokud toto dodrží, tak má pak od Miloše maximální podporu a pomoc. Pokud to nedodržuje, tak to nedopadá dobře.
Proč se přihlásil: Nabídku přijal, protože mu to přijde jako dobrá zkušenost.
Co od soutěže očekává: Žádná velká očekávání nemá. Svoji účast bere jako dobrou zábavu, rád pozná nové lidi a získá nové zkušenosti. Mohlo by mu to přinést malé zviditelnění.
Co by udělal s výhrou: Pokud by vyhrál, tak by dal nějaké procento na dobré účely a zbytek by investoval do své firmy.
Vztah k vaření: K vaření má velmi kladný vztah.
Zajímavá historka z vaření: Když ještě jako mladý vařil v jedné malé restauraci několikachodové menu s panem Pohlreichem, tak mu říká: „Dubajs, jídlo je skvělý, lidem to chutná, ale co to udělat zajímavý, ať z toho lidi něco mají.“ A on řekl: „A co to bude?“ A vtom to začalo – vyslechl si, že je hloupej a co to dělá za blbosti, a naštěstí to bylo jen jako… Ale znáte české lidi… ty to sakra bavilo.
Co nejraději vaří: Rád připravuje klasická česká jídla, italskou kuchyni a BBQ.
Co jí: Má rád dobré jídlo.
Co nejí, co by nikdy neochutnal: Nejí koprovku, plíčky na smetaně, pečené pavouky, opičí mozky a grilované šváby.
Nejoblíbenější jídlo: Mezi jeho nejoblíbenější jídla patří bramboračka a škvarkové placky od babičky.
Alergie: Alergii na jídlo nemá. Má alergii na pyl, kočky a psa.
Co u stolu nesnáší: Při stolování mu vadí, pokud se stůl kýve.
Motto: V životě nemá motto, kterým by se řídil.