
S blížícím se teplejším obdobím roku se mění nejen počasí, ale i naše chutě a potřeby. Zatímco v zimních měsících často sáhneme po hutnějších a výživově sytých pokrmech, jaro nás přirozeně vede k odlehčení jídelníčku. Sezónní stravování nám umožňuje sladit naši výživu s tím, co naše tělo aktuálně potřebuje. To může zlepšit nejen trávení, ale také dodat více energie, zlepšit náladu a celkovou pohodu.
Stejně jako se příroda mění s ročním obdobím, tak by se měl měnit i náš jídelníček. Naši předci intuitivně využívali sezónní dary. Pěstovali a sbírali to, co bylo právě k dispozici, a přirozeně tak respektovali rytmus přírody i vlastního těla. Po měsících těžších jídel je čas dopřát trávicímu systému odlehčení. Ideální je zařadit potraviny lehké, čerstvé a plné živin.
Úprava jídelníčku během teplejších měsíců
Každá potravina má specifickou dobu, kdy je nejlepší ji pěstovat a sklízet. Jaro je obdobím obnovy, a to jak v přírodě, tak v našem těle. Po měsících, kdy jsme konzumovali spíše těžká a nutričně bohatá jídla, je čas odlehčit náš trávicí systém. Zaměřme se na potraviny, které jsou lehké, čerstvé a plné živin.
Zařaďme do jídelníčku listovou zeleninu, jako špenát, kapusta nebo rukola. Ředkvičky a chřest pomáhají vyplavovat z těla toxiny a podporují trávení. Při teplejším počasí je vhodné upravovat zeleninu šetrně, a to vařením v páře nebo krátkým restováním. To pomáhá zachovat živiny a zároveň udržuje zeleninu snadno stravitelnou. Pro vyšší příjem syrové stravy je vhodné zařadit smoothie a čerstvé šťávy.
S rostoucími teplotami se pozornost přesouvá k udržení chladu a hydratace. Během teplých dnů tak tělo lépe přijímá lehká jídla. Zaměřme se tedy na konzumaci ovoce a zeleniny bohaté na vodu, jako je meloun, okurky, jahody a rajčata. Listová zelenina, cukety či papriky jsou také vynikající volbou. Fermentované potraviny, jako je kimchi nebo kysané zelí mohou podpořit trávení při grilování nebo večírcích. Těžká a tučná jídla v tomto období tělo zbytečně zatěžují a mohou způsobit únavu nebo zažívací potíže.
Výhody sezónního stravování
Sezónní potraviny mohou mít obvykle lepší chuť a vyšší nutriční hodnotu a jejich nákupem můžeme podpořit místní zemědělce i ekonomiku. „Každá potravina má svůj vegetační cyklus. Jakmile rostlina dosáhne svého vrcholu růstu neboli zralosti, je sklizena. Plody sklízené v konzumní zralosti jsou v této době obvykle nejlepší a nabízejí maximum chuti a výživových hodnot,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.
Sezónní stravování je ale dnes více než jen o chuti a výživě. Jde také o udržitelnost a o to, abychom co nejlépe šetřili a chránili naše přírodní zdroje. „Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupné, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma,” uzavírá Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.