
Pečení může přinášet nejen radost, ale i podporovat zdraví. Stačí, když využijte správnou základní ingredienci, tedy mouku. Tou může být bio pohanková mouka hladká od PROBIO. Hodí se na sladké a slané pečení nejen pro ty, kdo se v jídelníčku potřebují vyhýbat lepku. Také všem ostatním přinese pohanková mouka řadu zdravotních benefitů, protože obohatí stravu o řadu důležitých látek, které by v ní neměly chybět.
Vynikající rostlinná bílkovina
Pohanka jako jedna z mála potravin rostlinného původu obsahuje bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Pokud chcete v jídelníčku omezit maso či jiné potraviny živočišného původu, případně zvýšit podíl bílkovin ve stravě, pak je to právě pohanka včetně pohankové mouky a dalších produktů z ní vyrobených, která vám v tom pomůže. Díky vyváženému složení aminokyselin je bílkovina v pohance velmi kvalitní. Je obzvláště bohatá na aminokyseliny lysin a arginin, což uvádí odborný článek publikovaný v časopise Plant Food for Human Nutrition. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01094020
Pohanka bez lepku a v bio kvalitě
„Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin, a naopak žádný lepek. Je kromě bílkovin bohatá na důležité živiny, jako jsou vláknina, vitaminy skupiny B a minerální látky. Díky této skladbě prospívá zdraví tím, že podporuje imunitní systém a má pozitivní vliv také na nervový a cévní systém,“ vyjmenovává skvělé vlastnosti pohanky Martin Hutař ze společnosti PROBIO, která se na úpatí Jeseníků na šlechtění, pěstování a na výrobu mlynářských výrobků z pohanky v bio kvalitě specializuje.
„Pohanka a výrobky z ní včetně mouky jsou vyráběné u nás ve Starém Městě pod Sněžníkem v bezlepkovém mlýně šetrným mechanickým způsobem. Tím si pohanka zachovává maximum živin a garanci bezlepkové potraviny. Pohanka na většinu výrobků pochází od českých farmářů a z Ekofarmy PROBIO. Na tyto ekofarmy dodáváme BIO osivo vlastní výroby, a tak se celý proces uzavírá. Od zrna až po konečný výrobek, vše s vysokou kvalitou,“ dodává Martin Hutař.
Ochrana buněk před poškozením volnými radikály
Jana Rysová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha uvádí ve svém odborném článku Nutriční hodnota a využití pohanky https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/09/Nutricni_hodnota_a_vyuziti_pohanky_Rysova.J..pdf řadu informací o velkých zdravotních výhodách konzumace pohanky: „Obsahuje řadu látek s příznivými účinky na lidský organismus. Spadají sem zejména polyfenolické látky včetně rutinu, díky kterým získává pohankové zrno a nať významné antioxidační vlastnosti.“ Díky antioxidačnímu působení pohanka přispívá v organismu k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
Rutin snižuje riziko srdečních a cévních nemocí
Mezi obilovinami a pseudocereáliemi je pohanka nejbohatším zdrojem rutinu, antioxidantu, který může mít řadu výhod. Může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že zabraňuje tvorbě krevních sraženin a snižuje zánět i krevní tlak, jak ukazuje například studie zveřejněná v časopise Food research International. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996906001773
Podle vědkyně Jany Rysové vysoký obsah vlákniny a látek s antioxidačním potenciálem napomáhá při konzumaci pohanky k omezení rizika vysoké hladiny cholesterolu v krvi a tím vzniku hypertenze. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu potřebného HDL cholesterolu.
Vláknina přispívá k dobrému trávení
„Vláknina a inositol z této pseudoobiloviny se mohou podílet na snížení hladiny krevního cukru a inzulinové odpovědi, na snadnějším tišení hladu a obecně na snížení rizika diabetu,“ vypočítává výhody konzumace pohanky vědkyně Jana Rysová.
Vysoký obsah nerozpustné vlákniny, kterou s pohankou člověk zkonzumuje, urychlí průchod tráveniny střevem a snižuje se sekrece žlučových kyselin. V pohance jsou obsaženy také polyfenoly zvané lignany, které chrání proti rakovině a nemocem srdce a cév.
Minerály, jichž je pohanka výborným zdrojem:
- Mangan: Nachází se ve velkém množství v celozrnných obilovinách, je nezbytný pro zdravý metabolismus, růst, vývoj a pro antioxidační obranyschopnost těla.
- Měď: Ta v západní stravě často chybí, je nezbytným stopovým prvkem, který může prospět zdraví srdce, pokud je konzumována v malém množství.
- Hořčík. Pokud je tento minerál ve stravě přítomen v dostatečném množství, může snížit riziko různých chronických onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu a srdeční choroby.
- Železo. Nedostatek tohoto důležitého minerálu vede k anémii, kdy má krev sníženou kapacitu pro přenos kyslíku.
- Fosfor. Tento minerál hraje zásadní roli v růstu a udržování tělesných tkání.
Minerály organismus dobře využije
Ve srovnání s jinými obilovinami se minerály z pohankových pokrmů obzvláště dobře vstřebávají. Je to proto, že pohanka má relativně nízký obsah kyseliny fytové, která běžně brání absorpci minerálů nacházejících se v obilovinách a semenech. Uvádí to odborný článek publikovaný v Journal of the Science of Food and Agriculture. https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.914
Pohanková mouka v kuchyni
Z pohankové mouky můžete připravit nejen lahodné francouzské palačinky crépes, ale také se hodí pro bezlepkové moučníky, pečivo, lívance, knedlíky a pro nočky. Překvapivě vláčné je těsto na linecké z pohankové mouky. Snadno z ní lze upéct bábovky, lité buchty a mnoho dalšího. Pohanková mouka je výborná i na zahušťování omáček a polévek.
Vždy se zúročí, když nahradíte v jakémkoliv pečivu část mouky bílé pšeničné za jakoukoliv jinou. Třeba žitnou, špaldovou, ječnou, z červené pšenice, čirokovou anebo právě pohankovou. Jako směs pohankovou mouku využijete třeba se špaldovou moukou v poměru 1 : 3, a to do buchet, chlebů, quiche a do dalšího pečiva. Řadu receptů najdete na stránkách společnosti PROBIO, která novou Pohankovou mouku hladkou právě uvádí na trh. https://www.probio.cz/cs/probio-svet/recepty?frm.difficulty=&frm.ingredient=10101&frm.preparationTime=&pageNumber=1