
Sladké a šťavnaté mango vládne nejen tropickým oblastem, ale i našim kuchyním. Čtyři originální recepty vám ukážou, že s tímto ovocem jde vytvořit nejen klasika, ale i odvážné chutě plné svěžesti a exotiky.
Tip: Pro všechny recepty je důležité používat opravdu zralé mango, nejlépe s označením RTE (Ready To Eat – připraveno k okamžité spotřebě). To od Titbitu navíc zraje přirozeně, bez chemie, kousek od Prahy, a díky tomu chutná sladce.
Letní závitky s mangem a krevetami
Svěží závitky, ve kterých se potkává sladké mango s křupavým salátem, čerstvými bylinkami a krevetami. Zabalené v rýžovém papíru chutnají skvěle jako předkrm i lehká večeře. Díky jednoduché přípravě je zvládne opravdu každý – bez vaření, jen s trochou trpělivosti při balení.
Ingredience pro 4 osoby:
zralé mango
rýžový papír, 8 ks
vařené krevety, 16 kousků
salát dle vašeho výběru, 8 lístků
čerstvé bylinky na dochucení – koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka
na omáčku Nuoc Cham:
šťáva z 1 limetky
stroužek česneku – rozmačkaný, 1 ks
cukr, 2 polévkové lžíce nebo dle chuti
voda, 6 polévkových lžic nebo 90 ml
rybí omáčka, 3 polévkové lžíce
pálivá paprička Bird’s eye/rawit – najemno nasekaná, 1 nebo 2 ks
Postup:
Oloupejte a nakrájejte mango na plátky. Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vodu okapat a položte papír na čistou utěrku.
Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky.
Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek.
Příprava omáčky: V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu.
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte podle chuti limetkovou šťávou, rybí omáčkou nebo cukrem.
Marinované kuře na grilu se salátem pak-choy a majonézou z Mangolíny
Tohle kuře je jako malý gastronomický zázrak na talíři. Maso má kombinaci chutí, kterou jen tak někde nenajdete. Je sladké, kyselé, ostré a slané zároveň.
Ingredience pro 4 osoby:
2 velká kuřecí prsa (ideálně z farmářského chovu)
150 g bílého jogurtu
2 lžíce ze skleničky Jakoby Harissy od Titbitu
šťáva z poloviny citrónu
sůl, pepř, olej
2 ks pak-choy (chuť tohoto salátu je lehce nahořklá, s nádechem čínského zelí)
Postup:
Kuře zbavte kůže a naložte do paprikové Harissy, jogurtu a citrónové šťávy. Osolte a nechte odležet alespoň 30 minut.
Kuře pokládejte rovnou na gril s troškou oleje, opečete z obou stran a dejte stranou. Salát rozčtvrťte, osolte a opečte z nakrojené strany tak, aby byl stále křupavý.
Servírujete s dipem nebo s přílohou jako hlavní chod.
Majonéza, dip nebo omáčka jako tajná ingredience pro dokonalý grilovací požitek
Jednodušší recept asi už nenajdete. Přitom se tato majonéza nebo chcete-li dip hodí ke grilování jako slunce k létu. Stačí smíchat přibližně 100 g majonézy se 100 g Mangolíny, což je mangové chutney od Titbitu, obsahující tři zralá manga, chilli papričky, česnek, zázvor a koření. Vznikne originální a chuťově vyladěná omáčka k masu, majonéza na hamburgeru, dressing k salátu nebo dip pro zeleninu.
Mangové lassí
Na tenhle osvěžující indický nápoj vám stačí jen čtyři základní suroviny – a chuť vás přenese rovnou do rozpálených ulic Bombaje. Mangové lassí je krémové, sladkokyselé a skvěle zažene žízeň i chuť na něco dobrého. Stačí pár minut, jeden mixér a zralé mango – a máte hotovo.
Ingredience pro 4 osoby:
2 zralá manga RTE
400 g bílého jogurtu
2 lžíce medu (javorového sirupu)
šťáva z jedné limety
Na ozdobu:
plátky kokosu
lístky máty
Na dochucení:
kardamon, špetka šafránu
Pracovní postup:
Mango oloupejte a vyjměte pecku. Nakrájejte na kousky a v mixéru společně s jogurtem a medem nebo javorovým sirupem rozmixujte.
Je-li nápoj příliš hustý, doplňte ho trochou studené vody nebo mlékem. Na dochucení můžete přidat špetku šafránu nebo kardamomu dle vlastní chuti. Nechejte vychladit a před podáváním prošlehejte. Ozdobte plátkem manga, kokosu a čerstvou mátou.
Pálené mango, drobenka z kešu oříšků, omáčka ze slaného karamelu s mučenkou, thajská bazalka
Dezert s charakterem – zralé mango po rychlém opálení ještě zesládne a získá jemně kouřový tón. V kombinaci s drobenkou z kešu oříšků a výraznou omáčkou ze slaného karamelu a mučenky vzniká dezert, který překvapí vyváženou chutí i vůní. Nečekaným, ale skvěle fungujícím prvkem je thajská bazalka, která přidá svěží, téměř anýzový nádech.
Na 4 porce budete potřebovat:
2 zralá manga RTE
30 g thajské bazalky
Na drobenku:
100 g kešu oříšků
100 g hnědého cukru
100 g hladké mouky
100 g másla
špetka mořské soli
na slaný karamel:
100 g krystalového cukru
30 g voda
50 g másla
80 g smetany ke šlehání
200 g pomerančové šťávy nebo džusu
4 ks mučenky (passion fruit)
větší špetka mořské soli
Postup: Kešu, mouku a cukr vložte do nádoby nebo mixéru a rozmixujte do hladka. Přidejte máslo o pokojové teplotě, špetku soli a vše rozmíchejte. Zabalte do fólie a nechejte ztuhnout v lednici nebo mrazáku. Potom nahrubo nastrouhejte a pečte na 160 °C do zlatova zhruba 12-14 minut.
Cukr s vodou rozpusťte v rendlíku a když kompletně zhnědne, přidejte teplou smetanu a džus, vše provařte a přidejte pořádnou špetku mořské soli a máslo. Rozmixujte ručním mixérem. Přeceďte a vymačkejte do směsi dužinu z mučenky (ideálně jen semínka).
Mango oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Zprudka je opečte na horké pánvičce nebo použijte flambovací pistoli, dokud nebude lehce opálené. Nakonec dezert ozdobte čerstvou thajskou bazalkou a drobenkou.
Více mangových i dalších exotických receptů najdete na www.titbit.cz, kde si také můžete objednat produkty jako Mangolína, Harissa a další lahůdky připravené ze zachráněného ovoce a zeleniny.