Také cítíte, že něco visí ve vzduchu? Nemějte tentokrát obavy, máme totiž na mysli vůni grilu. Grilovací sezona je v plném proudu, proto nezahálíme a nabízíme inspiraci v podobě jednoduchých a chuťově pestrých receptů, v nichž nechybí suroviny z našich krajů. Jedná se o to nejlepší, co u nás máme – výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina. Toto prestižní krajské ocenění mohou získat produkty pouze jednou za rok. Pojďte si s námi užít letní chutě naplno a vyzkoušet výherní výrobky v rámci následujících receptů: opečený chleba s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou, grilované kotlety s dipem ze zakysané smetany, hořčice a kerblíku a grilovaný mladý římský salát s ořechy a uzeným špekem. Jako bonus přidáváme smaženého kapra v pivním těstíčku s majonézou z meduňky.
Opečený chléb s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou
Chystáte se grilovat si něco k večeři? Máte mezi sebou i vegetariány, které už nudí grilovaná cuketa a lilek? Pojďme jim to trochu zpestřit a potěšme je opečeným chlebem bohatě zdobeným paprikou z grilu, česnekem, rozmarýnem a Jaroměřickým Tradičním pomazánkovým lahůdkovým, jedním z loňských vítězů soutěže Regionální potravina v Kraji Vysočina. Čím si tento mléčný výrobek vysloužil toto uznávané ocenění? Rozhodně svou smetanově jemnou chutí podle originální české receptury. Jedinečná pochoutka Jaroměřické mlékárny se totiž vyrábí výhradně ze smetany a přírodních surovin. Můžete si ji dopřávat nejen naslano, ale i nasladko.
Více na https://mlekarna.cz/cz.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 plátky chleba
4 menší papriky
2 stroužky česneku
1 ks Jaroměřické Tradiční pomazánkové Lahůdkové od Jaroměřická mlékárna, a. s.
rozmarýn, sůl, pepř, petrželka
Postup:
- Papriky v celku položíme na gril a necháme celé spálit. Poté je dáme pod vlhkou utěrku a necháme je zapařit. Budou se nám lépe loupat.
- Plátky chleba na grilu opečeme z obou stran, necháme zlehka vychladnout a namažeme je pomazánkou.
- Spařené papriky oloupeme rozpůlíme a vyndáme z nich semínka. Poté je na grilu necháme prohřát. Potíráme olejem s rozmačkaným česnekem a nasekaným rozmarýnem.
- Papriky poklademe na chleby, osolíme, opepříme a nakonec posypeme petrželkou.
Smažený kapr v pivním těstíčku s majonézou z meduňky
Kdo by odolal kombinaci kapra s pivem. Máme pro vás skvělý tip na pivní těstíčko, ale určitě zbyde i trocha lahodného zlatavého moku na zahnání žízně. Jaké pivo se perfektně hodí ke kaprovi? Spodně kvašený polotmavý ležák Bedřichova jedenáctka z východočeského pivovaru VESELKA LITOMYŠL. Jedná se o nepasterované a nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 4,5 %. Výsledné barvy a chuti sládci docílili skladbou 3 sladů – plzeňského, bavorského a karamelového – což poznáte, až ochutnáte. Bedřichova jedenáctka okouzlila také odborníky, proto ji ocenili značkou kvality Regionální potravina v Pardubickém kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *
Ingredience:
500 g kapřího filetu
Na těstíčko:
200 g hladké mouky
350 ml piva BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA od VESELKA LITOMYŠL s.r.o.
5 g droždí
špetka cukru
slunečnicový olej na smažení
majonéza
sůl, pepř, meduňka
Postup:
- Nejdříve připravíme těstíčko – smícháme vlažné pivo a droždí a poté přidáme mouku. Necháme cca 30 minut kynout.
- Na kapřím filetu v hřbetní části uděláme zářezy blízko u sebe, abychom přeřezali kosti. Poté kapra nakrájíme na plátky maximálně jeden centimetr silné. Osolíme
a opepříme. - Kapří hranolky poprášíme moukou, namáčíme do těstíčka a rovnou smažíme v rozpáleném oleji.
- Nasekáme meduňku a smícháme s majonézou. Můžeme okyselit citronem.
Zdoj: Regionální potravina