Pražské nádražní restaurace představovaly zejména v době před druhou světovou válkou místo, kde se mohli dobře najíst a příjemně naladit nejen cestující z celé republiky, ale také cizinci a náhodní kolemjdoucí. Ti všichni si rádi poseděli také v kouzelném interiéru vyhlášené Císařské restaurace na Masarykově nádraží, z jejíchž oken sledovali ruch nejstaršího pražského parostrojního nádraží i okolních ulic
Na tuto tradici se rozhodla navázat společnost Lagardére Travel Retail, která je provozovatelem restaurace s novým názvem Masaryčka. Cílem bylo vytvořit místo, kde se historie a tradice snoubí s moderním přístupem ke gastronomii. Díky velkoryse pojaté rekonstrukci i spolupráci s šéfkuchařem Markem Hosnedlem se tento záměr povedlo naplnit beze zbytku.
Citlivá rekonstrukce zachovala prvorepublikové kouzlo
Při vstupu do budovy restaurace, postavené v letech 1872 – 1873, na vás dýchne jedinečná atmosféra první republiky, kterou se podařilo architektonickému studiu Archicraft zachovat. Autoři zvolili přístup ve formě kontrastu historie s moderním interiérem. Účelem bylo, aby si restaurace zachovala svůj noblesní vzhled, ale zároveň se v ní cítil dobře i návštěvník, který okázalost nevyhledává.
Rekonstrukce také musela splňovat všechny požadavky na plynulý provoz rušné restaurace. Prostor zútulňují důmyslně navržené kovové konstrukce a také dřevěné obklady v kombinaci s polstrováním, které pomáhají pohlcovat hluk provozu restaurace. Celým interiérem se prolíná téma železnice. Tvarování obkladů stěn vychází z motivů linek trati při pohledu z ptačí perspektivy. Linie obkladu jsou modifikací pohledu shora na depo se svítícími vlaky. Jedna ze stěn bude ozdobena názvy zastávek jednoho z nejstarších a nejdelších spojů, vyjíždějícího z Masarykova nádraží. Pro stoly a lavice vybrali autoři jasanové dřevo, na které jakoby se dnes v restauracích zcela zapomnělo, přestože je to pro restaurační provoz tradiční a vhodný materiál. Podlaha v hlavním sále je převážně dřevěná, stejně jako tomu bylo i v původní Císařské restauraci. Pouze v přední části, tam kde navazuje na atrium Masarykova nádraží, je podlaha kamenná. Kovové konstrukce v rámci restaurace mají tmavě zelenou barevnost. To koresponduje se zelenými kovovými a litinovými konstrukcemi zbytku Masarykova nádraží a zároveň odkazuje na značku Pilsner Urquell, ikonu mezi českými pivy.
Menu pro svátek i všední den
Právě tradiční plzeňské pivo se v restauraci čepuje. Také nabídka jídel navazuje na nejlepší tradici prvorepublikových nádražních restaurací. Z menu, sestaveného šéfkuchařem Markem Hosnedlem, si vybere opravdu každý. Najdete v něm zejména klasické pokrmy tradiční české kuchyně v moderním pojetí. Hlavní jídla a vydatné polévky doplňují speciality k pivu, saláty a lahodné dezerty, například skvělou tradiční žemlovku. Stálé menu navíc obohacuje speciální denní nabídka. Vedle skvěle ošetřeného a načepovaného piva mohou zákazníci vybírat ze široké nabídky vín, nealkoholických a teplých nápojů.
Ráno zpříjemní v restauraci Masaryčka skutečně bohatá snídaňová nabídka. Načerpat energii tím nejchutnějším způsobem zde mohou například zaměstnanci okolních kanceláří při ranních obchodních schůzkách.
Restaurace Masaryčka se nachází přímo na Masarykové nádraží, na rohu ulic Hybernská a Havlíčkova.
Společnost Lagardére Travel Retail provozuje v České republice celou řadu stravovacích konceptů. Vedle sítě francouzských pekařství PAUL a kaváren Costa Coffee se jedná zejména o restauraci Rychlík na Hlavním nádraží a 15 gastro provozoven na Letišti Václava Havla.
Dlouhodobým cílem společnosti je měnit k lepšímu tvář dopravních lokalit.
a v době před druhou světovou válkou místo, kde se mohli dobře najíst a příjemně naladit nejen cestující z celé republiky, ale také cizinci a náhodní kolemjdoucí. Ti všichni si rádi poseděli také v kouzelném interiéru vyhlášené Císařské restaurace na Masarykově nádraží, z jejíchž oken sledovali ruch nejstaršího pražského parostrojního nádraží i okolních ulic
Na tuto tradici se rozhodla navázat společnost Lagardére Travel Retail, která je provozovatelem restaurace s novým názvem Masaryčka. Cílem bylo vytvořit místo, kde se historie a tradice snoubí s moderním přístupem ke gastronomii. Díky velkoryse pojaté rekonstrukci i spolupráci s šéfkuchařem Markem Hosnedlem se tento záměr povedlo naplnit beze zbytku.
Citlivá rekonstrukce zachovala prvorepublikové kouzlo
Při vstupu do budovy restaurace, postavené v letech 1872 – 1873, na vás dýchne jedinečná atmosféra první republiky, kterou se podařilo architektonickému studiu Archicraft zachovat. Autoři zvolili přístup ve formě kontrastu historie s moderním interiérem. Účelem bylo, aby si restaurace zachovala svůj noblesní vzhled, ale zároveň se v ní cítil dobře i návštěvník, který okázalost nevyhledává.
Rekonstrukce také musela splňovat všechny požadavky na plynulý provoz rušné restaurace. Prostor zútulňují důmyslně navržené kovové konstrukce a také dřevěné obklady v kombinaci s polstrováním, které pomáhají pohlcovat hluk provozu restaurace. Celým interiérem se prolíná téma železnice. Tvarování obkladů stěn vychází z motivů linek trati při pohledu z ptačí perspektivy. Linie obkladu jsou modifikací pohledu shora na depo se svítícími vlaky. Jedna ze stěn bude ozdobena názvy zastávek jednoho z nejstarších a nejdelších spojů, vyjíždějícího z Masarykova nádraží. Pro stoly a lavice vybrali autoři jasanové dřevo, na které jakoby se dnes v restauracích zcela zapomnělo, přestože je to pro restaurační provoz tradiční a vhodný materiál. Podlaha v hlavním sále je převážně dřevěná, stejně jako tomu bylo i v původní Císařské restauraci. Pouze v přední části, tam kde navazuje na atrium Masarykova nádraží, je podlaha kamenná. Kovové konstrukce v rámci restaurace mají tmavě zelenou barevnost. To koresponduje se zelenými kovovými a litinovými konstrukcemi zbytku Masarykova nádraží a zároveň odkazuje na značku Pilsner Urquell, ikonu mezi českými pivy.
Menu pro svátek i všední den
Právě tradiční plzeňské pivo se v restauraci čepuje. Také nabídka jídel navazuje na nejlepší tradici prvorepublikových nádražních restaurací. Z menu, sestaveného šéfkuchařem Markem Hosnedlem, si vybere opravdu každý. Najdete v něm zejména klasické pokrmy tradiční české kuchyně v moderním pojetí. Hlavní jídla a vydatné polévky doplňují speciality k pivu, saláty a lahodné dezerty, například skvělou tradiční žemlovku. Stálé menu navíc obohacuje speciální denní nabídka. Vedle skvěle ošetřeného a načepovaného piva mohou zákazníci vybírat ze široké nabídky vín, nealkoholických a teplých nápojů.
Ráno zpříjemní v restauraci Masaryčka skutečně bohatá snídaňová nabídka. Načerpat energii tím nejchutnějším způsobem zde mohou například zaměstnanci okolních kanceláří při ranních obchodních schůzkách.
Restaurace Masaryčka se nachází přímo na Masarykové nádraží, na rohu ulic Hybernská a Havlíčkova.
Společnost Lagardére Travel Retail provozuje v České republice celou řadu stravovacích konceptů. Vedle sítě francouzských pekařství PAUL a kaváren Costa Coffee se jedná zejména o restauraci Rychlík na Hlavním nádraží a 15 gastro provozoven na Letišti Václava Havla.
Dlouhodobým cílem společnosti je měnit k lepšímu tvář dopravních lokalit.