Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.
Zvěřina na talíři
Dostali jste kančí maso a nevíte, co s ním? V první řadě si určitě ověřte, o jaké konkrétní maso jde. Ve většině případů je ideální jej ihned zpracovat, ale když se k vám dostane například kus masa střeleného ten den, kdy jej obdržíte, můžete ho ještě zhruba dva dny nechat uležet ve vhodných podmínkách. A teď už k tomu, co si z masa připravit. Pokud nemáte se zvěřinou žádné zkušenosti, nejjednodušší je připravit si z ní guláš. Základem každého guláše je cibulka nakrájená nadrobno a na sádle či oleji orestovaná dohněda.
K přípravě prvotřídního guláše se hodí kvalitní hrnec Lamart LT1210 řady IRON. Jde o litinový hrnec se speciální vnitřní vrstvou, která umožňuje i vaření s nízkým obsahem tuku a zajistí, že se cibulka nebude přichytávat. Budete ji tak moci pomalu restovat až do tmavě hnědé barvy. Toto restování je důležité proto, abyste docílili silného guláše s výraznou chutí. S hrncem Lamart LT1210 je možné vařit na elektrické plotýnce, plynu, sklokeramické desce i indukci. Můžete jej také vložit do trouby. Je totiž odolný vůči teplotám do 280 °C. Díky své robustnosti a silné litině dosahuje nejlepších možných vlastností tepelné vodivosti a akumulace. Díky velkoformátovým rukojetím se vám bude i dobře držet a manipulace s ním nebude problém.
Litinový hrnec Lamart IRON LT1210 je na českém trhu dostupný za 1 299 Kč.
Tip na závěr! Kvalitní litinové nádobí Lamart vydrží „po generace“, když se o ně budete dobře starat. Po umytí je dobré očištěnou litinu lehce potřít olejem, a „zatáhnout“ tak její povrch. Při takto kvalitní péči ji pak můžete svým dětem odkázat i s hromadou chutných receptů (např. s naším receptem na guláš níže).
Zapomeňte na předsudky
Jehněčí maso je typické svým výrazným aromatem, které mnohé odradí od jeho konzumace. Čím je ovce starší, tím je její maso výraznější. Pokud však zvolíte mladé jehněčí maso a jeho vhodnou úpravu, žádnou výraznou vůni neucítíte, právě naopak budete mít možnost vychutnat si křehké, jemné a šťavnaté maso. Dokonalá je například kombinace jehněčího, česneku, anglické slaniny a špenátu. Pokud máte doma jehněčí plec, doporučujeme si připravit jehněčí roládu. Je vhodné ji péct v pekáči s varnou poklicí, například Lamart HL0803 řady Aroma. Pekáč z vysoce odolného hliníku má objem 8,5 litru, takže se do něj vejde roláda z kilogramu masa či celá husa, což bohatě stačí pro větší rodinu. Díky antiadhezivnímu povrchu se u pekáče Lamart HL0803 nemusíte bát, že by se vám roláda připálila. Zpočátku ji pečte v horkovzdušné troubě zakrytou, poté poklici odkryjte a dopečte. Docílíte tak chutné a křupavé vrstvy na jejím povrchu. V pekáči Lamart HL0803 můžete vařit i na plynovém, elektrickém a sklokeramickém sporáku a po použití ho jednoduše umýt v myčce na nádobí.
Pekáč Lamart Aroma HL0803 s objemem 8,5 l je na českém trhu dostupný za 1 399 Kč.
Lamart recepty:
Kančí guláš
800 g kančí plece
400 g cibule
100 ml oleje
30 g česneku
150 g rajčatového protlaku
3 ks bobkového listu
3 snítky tymiánu
300 ml červeného vína
100 g slaniny
150 g žampiónů
50 g cukru
sůl, pepř podle chuti
Cibuli nakrájíme nadrobno a kančí kýtu na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej a orestujeme cibuli dohněda. Přidáme rajčatový protlak a důkladně orestujeme. Poté přidáme nakrájené maso, nasekaný česnek a společně ještě orestujeme. Osolíme, opepříme a zastříkneme vínem. Víno necháme vyvařit a poté zalijeme maso vodou nebo vývarem, přidáme bobkový list, nasekaný tymián a dusíme doměkka. Když je maso tak z poloviny měkké, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a ke konci vaření zahustíme nastrouhaným starším chlebem. Při servírování jídlo vylepšíte orestovanými čerstvými houbami, kterými maso posypete. Servírujeme s na sádle orestovanými bramborovými šiškami.
Roláda z jehněčí plece
800 g jehněčí plece
100 g anglické slaniny
2 ks cibule
3 stroužky česneku
200 g listového špenátu
2 snítky tymiánu
100 ml oleje
100 g hladké mouky
1 l vývaru
80 g špeku
sůl, pepř podle chuti
Jehněčí plec rozložíme, očistíme od přebytečných blan a tuku a rozkrojíme ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Rozložené maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným tymiánem. Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu poklademe na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do kterého při restování přidáme česnek, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme provázkem.
Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče a na ni položíme zabalenou roládu. Přidáme na kostičky nakrájený špek, podlijeme vývarem a pečeme přiklopené poklicí nebo alobalem na 160 °C asi jednu hodinu. Před koncem pečení roládu odklopíme a dopečeme na barvu.
Roládu vyjmeme, cibuli orestujeme dohněda, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a můžeme i špetkou cukru. Přecedíme přes cedník, zjemníme lžící másla a můžeme podávat.