Nepodceňovat správnou stravu a pohyb je velmi důležité. Ostatně také proto se středomořská strava dostala na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Potraviny středomořského typu, ať už jsou to zdravé tuky, ryby, kvalitní bílkoviny, nebo zelenina a ovoce, obsahují důležité živiny, vitaminy, minerály a stopové prvky, které pomáhají našemu tělu správně fungovat. Měli bychom si uvědomit, že to, co jíme, má skutečně nemalý vliv na správný chod našeho organismu – od trávení přes psychickou pohodu až po prevenci civilizačních onemocnění, a právě středomořský styl života pomáhá předcházet například kardiovaskulárním chorobám, diabetu či zvýšenému cholesterolu.
Prevence je základ
Pokud už máte nějaká kila navíc, nečekejte na novoroční předsevzetí a pusťte se do jejich shazování co nejdříve – zredukování přebytečné váhy je totiž ideální prevencí těchto nemocí a zároveň se velmi brzy začnete cítit skvěle nejen po fyzické, ale i psychické stránce. A už na Vánoce se pod stromeček můžete odměnit novým oblečením.
Je třeba se zaměřit na to, co funguje přímo vám
Než se pustíte do různých diet, je ale vhodné poradit se s odborníkem. Každý z nás je individualita, a tak je potřeba, abychom měli jídelníček upravený sobě na míru. To, co vyhovuje kamarádce, nemusí zafungovat u vás a pak můžete být zbytečně zklamaní. Rychlé diety navíc vedou pouze k jojo efektu, který neúměrně zatěžuje tělo a také působí demotivačně.
Zároveň máte příležitost změnu stravování rovnou uchopit jako celkovou změnu životního stylu, která není vůbec nic složitého. Stačí se začít stravovat zdravě a lehce, tak aby tělu žádné živiny nechyběly. Jenom tak totiž docílíte toho, že odpadne hlad a chutě na sladké a dodržování jídelníčku bude jednoduché. Středomořská strava má navíc spoustu úžasných receptů se snadnou a rychlou přípravou, a budete se tak vlastně stravovat jako na dovolené.
Recept na polévku Gazpacho
Suroviny:
500 g rajčat, 1 l vody
½ červené papriky
1 stroužek česneku
1 malá cibule
1 PL olivového oleje
1 PL octa
šťáva z ½ citronu
sůl, pepř
Postup:
Zeleninu omyjte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte ji do mísy s vodou. Vše rozmixujte, aby vznikla homogenní hmota. Přidejte pepř, sůl, citronovou šťávu, ocet a olej. Znovu krátce rozmixujte a nechte v chladu odležet nejméně 2 hodiny.
Tip: Pokud máte rádi ostřejší jídla, zakápněte polévku Tabascem.
Tip: Pokud nebudete polévku jíst ihned po odležení, můžete ji krátce povařit. Takové gazpacho po česku vám vydrží déle.
Věra Burešová
Hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE pro Čechy a Slovensko. V celosvětové síti center výživových poraden školí a v obou zemích řídí více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.