Čtyřhvězdičkový hotel Port si získal srdce hostů. Je to jistě jeho výjimečnou atmosférou, kterou podtrhuje také jedinečná poloha přímo na břehu Máchova jezera. V letošním roce slaví dvacet let pod křídly společnosti Regata Čechy, a.s. Zároveň je tomu také deset let od velké rekonstrukce a přístavby, která dala vyniknout jeho dnešní podobě. Obě důležitá výročí se vpíšou nikoli do jedné velké události, ale budou zdejší návštěvníky provázet až do konce roku, a to i se speciálním sloganem: 20 let na vlně…
Architektura a historie
Příběh hotelu ve vlastnictví Regaty Čechy, a.s. se začal psát teprve před dvaceti lety, sám objekt je starší. Byl vystavěn za První republiky v roce 1931 ve funkcionalistickém stylu a sloužil původně jako dětská ozdravovna. Před deseti lety prošla stavba rekonstrukcí a byla rozšířena. Přestavbu projektovala architektka Senka Příhodová. V roce 2013 si také hotel Port díky velice citlivému zásahu, který rozšířil kapacitu z původních 27 pokojů na 62 a dodal celé stavbě siluetu míjejících se lodí, odnesl titul Stavba roku Libereckého kraje. „Od počátku jsme věděli, že investovat do objektu, který zaujímá výjimečnou polohu na břehu Máchova jezera, vyhlášené prázdninové destinaci republiky, je dobrý krok. Důležitá je rovněž blízkost a dobrá dostupnost z Liberce, Mladé Boleslavi a Prahy. Šli jsme do toho se záměrem vybudovat zde čtyřhvězdičkový hotel. Právě čtvrtou hvězdu jsme získali po přestavbě v roce 2012. Jsme velice rádi, že je Port dnes synonymem pohody u Máchova jezera a že se sem lidé rádi a s chutí vrací pro zážitky i za odpočinkem,“ vysvětluje Viktor Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy, a.s. Výjimečný je hotel nejen svou polohou, ale také umístěním v udržovaném lesoparku, který jen násobí příjemnou atmosféru a dodává lidem pocit většího soukromí.
V posledních letech přibyly novinky a ani letos se jimi šetřit nebude
Kvůli stále teplejším létům byl celý hotel včetně pokojů dovybaven klimatizací. V loňském roce byla vybudována rovněž stání s nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Jsou určené pro hotelové hosty, ale využít je může také veřejnost. K letošnímu výročí hotel hostům připravuje novou půjčovnu sportovního vybavení. „Stávající vybavení půjčovny jsme přesunuli do nové budovy, která vyrostla pod hotelem přímo u vody. Veškeré sportovní náčiní, od míče na beachvoleyball přes kolo, koloběžku či elektrokolo až po paddleboard, lodičku či katamarán, tak naši hosté najdou na jednom místě. Je to půjčovna s nejkrásnějším výhledem na Máchovo jezero,“ komentuje Zuzana Burešová.
Rodinná atmosféra
Hotel Port se v letních měsících primárně soustředí na rodiny s dětmi, pro něž je tu vybudované široké zázemí. Přesně takové, aby si zde strávený čas všichni, rodiče, děti, babičky i dědečkové, tety a strýčkové, užili naplno. „Zakládáme si na přátelském servisu pro všechny naše hosty. Pro děti máme dětský jídelníček, pestré animační programy s animátory, půjčovnu her a venkovní sportoviště, kde se zabaví ti větší i menší. Pravidelně do naší nabídky zařazujeme tematické pobyty pro rodiny s dětmi, které si získávají stále větší oblibu,“ popisuje Zuzana Burešová. Hotel Port má také svého dětského maskota žabáka Portyho, který je u nejmenších nejoblíbenějším členem hotelového týmu. Jeho autorkou je výtvarnice Petra Cífková.
Svatební sezóna v romantických kulisách
Pohádková atmosféra na břehu Máchova jezera je přímo stvořená k láskyplným vyznáním. Svateb se v hotelu Port ročně odehraje až deset. „Obvykle se na nás obrací klienti, kteří si přejí obřad i následné oslavy propojit. Naší podmínkou je, aby alespoň 80 % svatebčanů využilo ubytování. Svatbu je možné uspořádat přímo u jezera, v lesoparku, uvnitř hotelu, nebo dokonce na lodi sesterské společnosti Regata Máchovo jezero. A po obřadu svatebčané využívají zase zázemí našeho hotelu,“ říká Zuzana Burešová.
Firemní klientela si místo oblíbila
Firemní klientela je segment, kterému se hotel rovněž intenzivně věnuje. Ta zdejší služby nejvíce využívá mimo hlavní letní sezónu, zejména na jaře a na podzim. „Z ekonomického hlediska tvoří firemní klientela asi polovinu příjmů. Obliba hotelu je dána nejen dobrou dostupností z oblasti severních Čech nebo středočeského regionu a hlavního města, ale také především úrovní služeb. Máme pro firmy a organizace zázemí, které umožňuje plnohodnotně realizovat nejen vzdělávací, ale i konferenční aktivity. Jsme vyhledávaným partnerem i pro teambuldingy, oslavy a akce neformálního rázu. Umíme našim klientům vytvořit program na míru a jsme otevřeni nejrůznějším výzvám,“ ozřejmuje Zuzana Burešová. K dispozici je firmám sál KOMODOR až pro 200 lidí, salonky ADMIRÁL pro 60 lidí, KAPITÁN s kapacitou 40 osob a KADET vhodný pro až dvacetičlennou společnost. Komorní obchodní schůzky a setkání lze realizovat také v apartmánech COCKPIT a BOARD, které mají výhled přímo na Máchovo jezero. K dispozici je veškerá potřebná audiovizuální technika.
Kuchyně sází na zdravé suroviny, které chutnají
Hotel Port je vyhlášený svou kuchyní. Zdejší kuchařský tým pracuje s trendy mezinárodními, ale nezapomíná ani na českou klasiku. Menu uspokojí touhy i těch nejnáročnějších strávníků. Jsou něm v hojné míře zastoupeny sezónní suroviny, bohatství ovoce a zeleniny. „Jídelní lístek jsme v zimě upravili a našli byste v něm například bramborový krém s liškami, telecí ossobucco podávané s šafránovým rizotem nebo konfitovaný bůček s celerovo-bramborovým pyré a vídeňskou cibulkou. Nyní pracujeme na letním jídelním lístku. Při jeho sestavování se vždy snažíme objevovat nové chutě, a přitom zůstat věrni preferencím našich hostů. Zaznamenali jsme, že roste počet jedinců, kteří upřednostňují veganskou a vegetariánskou stravu, i to se snažíme v našem jídelním lístku reflektovat,“ uvádí Zuzana Burešová. V hotelové restauraci myslí také na ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Některé pokrmy jsou zase součástí Czech Specials, společného projektu agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, jenž si klade za cíl popularizovat tuzemskou kuchyni v moderním i klasickém pojetí.