Grilovací sezóna je v plném proudu a pokud přemýšlíte, jak si téměř letní večery s rodinou a přáteli ještě více zpříjemnit, máme pro vás užitečné tipy. Hlavní roli hrají bylinky, které zvýrazní chuť pokrmů, podpoří zažívání a zbaví vás některých nezvaných hostů.
Francie na dosah
Provensálské bylinky představují oblíbenou klasiku, která dodá nepřekonatelnou chuť masu i salátům. Pokud je zakonzervujete do oleje, můžete je v průběhu sezóny používat i na dochucování dalších pokrmů. Připravte si bazalku, rozmarýn, oregano, majoránku, saturejku a tymián, které tvoří základ provensálského koření. Do směsi bývá občas přidávána také levandule, a její květy by neměly chybět ani v oleji, který vám připomene jedinečnou atmosféru jihu Francie. Potřebovat do něj budete i citronovou kůru.
Do jednoho litru olivového oleje přidejte od každé uvedené ingredience 10 gramů, máte-li ji k dispozici čerstvou. Používáte-li sušené bylinky, dejte raději 20 gramů od každé. Jestliže najdete doma některé bylinky čerstvé a jiné sušené, vůbec nevadí, můžete je nakombinovat.
„Všechny bylinky nechte v oleji před prvním použitím naložené alespoň tři týdny, aby síla přírody vynikla naplno. Olej uchovávejte ve skleněné průhledné lahvi při pokojové teplotě,“ popisuje postup zkušená bylinkářka Dita Oškerová. Přidává i velmi důležitou radu. „Pokud na výrobu oleje používáte čerstvé bylinky a chcete je nejdříve opláchnout vodou, velmi pečlivě je pak vysušte. Olej se s vodou nesnáší zrovna dobře, a tak je třeba do něj použít pouze dobře osušené rostlinky.“
Hmyzu vstup zakázán
Světlo, teplo a vůně lákají nejen nás, rodinu a přátele, ale také hmyz. I před ním vás mohou alespoň částečně ochránit bylinky. K výrobě domácího spreje proti hmyzu si připravte 250 ml destilované vody, 120 ml vilínové vody a 4 polévkové lžíce směsi bylin, nejlépe levandule, hřebíčku, rozmarýnu, tymiánu a máty peprné. Přidejte i pár kusů hřebíčku. Také v tomto případě platí, že můžete použít jak čerstvé, tak sušené bylinky. Na rozdíl od předchozího receptu je ale není možné kombinovat. Buď tedy zvolíte jen sušené, nebo jen čerstvé. Množství zůstává v obou případech stejné.
„Bylinky svařte s vodou, rozmixujte, přikryjte pokličkou a nechte vychladnout. Poté směs sceďte a bylinkový odvar smíchejte s vilínovou vodou. Pak už stačí jen přelít do vhodné lahvičky s rozprašovačem. Sprej skladujte ideálně v lednici, v létě pak krásně ochladí,“ upřesňuje Dita Oškerová, která je autorkou několika publikací zaměřených na léčivé bylinky.
V boji s hmyzem se osvědčily také citrusy. Možná i u vaší babičky uvidíte v oknech rozkrojené pomeranče a citrony, do nichž jsou zapíchány hřebíčky. Vyzkoušet ale můžete také jiný postup. Do hrnce s půl litrem vroucí vody přidejte citron, pomeranč, limetku a grapefruit nakrájené na kolečka
a nechte je dvě minuty probublávat. Poté zmírněte intenzitu varu a vše vařte další hodinu. Nakonec obsah přeceďte, nechte vodu vychladnout, přelijte ji do sklenice s rozprašovačem a používejte jako repelent.
Příjemně strávený večer
Večer se vydařil, ale dojem vám kazí pocit těžkosti z dobrot, kterým se prostě nedalo odolat? Aby bylo grilování skutečně příjemně stráveným časem, nezapomeňte podpořit své zažívání. Pro tyto účely jsou kromě osvědčené máty peprné jako stvořené další bylinky. Můžete je uplatnit i do studených
a teplých nápojů.
Na slehnutí je vynikající čaj připravený ze sušených bylin, konkrétně 20 gramů anýzu, 10 gramů fenyklu a 5 gramů kmínu. Zalijte je 250 mililitry vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Poté sceďte
a popíjejte.
Klasikou je heřmánkový čaj. Dita Oškerová má však skvělý tip na jeho vylepšení. „Do hrnce nalijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Poté sporák vypněte a přidejte 2 polévkové lžíce sušených květů heřmánku, které nechte louhovat 3 až 5 minut. Květy pak z hrnce vytáhněte a místo nich za stálého míchání postupně přidejte 2 kávové lžičky kokosového oleje, 1,5 hrnku mléka dle vlastního výběru, ½ kávové lžičky mleté kurkumy, ¼ kávové lžičky mletého zázvoru, ¼ kávové lžičky mleté skořice, špetku pepře a 1 polévkovou lžíci medu. Čaj můžete nakonec ještě ohřát na mírném ohni po dobu přibližně 5 minut.“
Výtažky hned z desítky bylin, které podporují normální trávení a přispívají ke správné funkci jater, a stejně tak močových cest a ledvin, obsahuje doplněk stravy Salus Floradix Gallexier. V jeho složení najdete kurkumu, fenykl, smetanku lékařskou, heřmánek, hořec, artyčok, kardamom a další léčivky. Přípravek se tak kromě jiného hodí i při problémech s nadýmáním a pálením žáhy. K dostání je v tekuté formě, která je pro řadu lidí příjemnější než polykání tablet. Pořídit ho můžete ve vybraných lékárnách a síti drogerií dm. Více informací najdete na www.floradix-zelezo.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.