Svěží citrónový koláč
Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 130 g másla
- 60 g cukru moučka
- 2 žloutky
- vanilkový cukr
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
Na krém:
- 250 g cukru krupice
- 100 g másla
- 4 vejce
- kůra ze 3–4 citronů
- 100 ml šťávy z citronu
Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.
TIP someliéra:
„Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Freixenet Carta Nevada Semi Seco s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní,“ doporučuje Petr Mašek.