Linecké řezy ořechovým sněhem
Ingredience na velký plech
Těsto:
500 g BIO hladké špaldové mouky PROBIO
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
200 g BIO moučkového třtinového cukru PROBIO
Nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu
250 g másla
5 žloutků
250 – 300 g marmelády na potření
Sníh:
5 bílků
200 g BIO moučkového třtinového cukru PROBIO
200 g pomletých ořechů (v tomto případě vlašské)
Postup:
Mouku promíchejte s kypřicím práškem, moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Do směsi zapracujte na kostičky nakrájené máslo. Když začne připomínat suchou drobenku, zapracujte žloutky. Těsto zabalte do fólie a nechte hodinu uležet v lednici.
Těsto rozválejte na plát silný cca 0,5 – 1 cm a vyložte jím pečicí plech. Potřete džemem.
Z bílků ušlehejte sníh. Od chvíle, kdy začne houstnout, do něj zašlehávejte postupně moučkový cukru (alespoň na 3x). Vznikne lesklý táhlý sníh. Vmíchejte do něj ořechy.
Sníh rozetřete na koláč a pečte cca 20 – 30 minut dozlatova.
Krájejte až po vychladnutí.
Mechový dort
Ingredience na formu o průměru 21 cm:
Korpus:
100 g bio kokosového tuku Biolinie
120 g baby špenátu
3 vejce
170 g kysaného podmáslí
180 g bio moučkového cukru Probio
350 g bio hladké špaldové mouky Probio
1 kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
Nastrouhaná kůra z 1 bio citronu (nebo limetky)
Krém:
750 g měkkého polotučného tvarohu
Bio moučkový cukr
Citronová nebo limetková šťáva
Můžete dochutit mátou
Tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Ovoce na ozdobení
Postup:
Připravte si dortovou formu – dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
Kokosový tuk dejte rozehřát a nechte zchladnout.
Do mísy vložte špenát, vejce a podmáslí a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Ve vedlejší míse promíchejte cukr, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a nastrouhanou citrusovou kůru. Sypkou směs dobře promíchejte se špenátovou směsí – dobře promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte vařečkou a pečte při 170 °C 45 minut. Nechte vychladnout.
Tvaroh oslaďte a ochuťte citrusovou šťávou, případně najemno nasekanou mátou.
Korpus vyndejte z formy. Vršek seřízněte a uprostřed prořízněte. Odkrojený vršek najemno rozdrobte. Dort promažte tvarohem, pomažte i povrch a posypejte drobečky.
Ozdobte ovocem a uložte do lednice alespoň na 3 hodiny.
Jáhlovo špenátový nákyp
- 150 g jáhly BIO PROBIO
- 1 špetka sůl mořská jemná BIO BIOSAL
- 200 ml mléko
- 3 ks vejce
- 1 lžička tymián BIO SONNENTOR
- 1 lžička pažitka
- 2 lžíce olej slunečnicový na pečení a smažení BIO BIOLINIE
- 1 ks cibule
- 250 g špenátové listy
- 150 g kozí sýr
Jáhly zalijte 300 ml vody, osolte a na mírném ohni přiklopené pokličkou vařte asi 25 minut, dokud se všechna voda nevsákne.
V mléce rozšlehejte vejce, tymián, pažitku a osolte.
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špenátové listy, sůl a krátce poduste.
Uvařené jáhly smíchejte se špenátem a směs rozdělte do 5 malých zapékacích misek vymazaných olejem. Zalijte směsí z vajec, mléka a bylinek a lžící upěchujte. Vrch posypte sýrem a dejte zapéct na 190 °C asi na 25 minut.
Podávejte teplé se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
A teď jeden univerzální recept, ve kterém můžete cokoliv zaměnit. My v něm máme čirok a červené fazole, ale výborná je i s vláčnou jednozrnkou, křupavou červenou pšenicí, s mungem, cizrnou, čočkou. Zvláště v časném létě, kdy je k dispozici křehká zelenina, tenhle recept stojí za to.
Buddha bowl s čirokem
Doba přípravy: 30 minut
1 porce
Suroviny:
100 g žampionů (hnědých)
1 lžíce bio olivového oleje za studena lisovaného
¼ lžičky mletého římského kmínu
Sůl
Čerstvě mletý pepř
100 – 120 g růžičkové kapusty
70 – 80 g brokolice
1 středně velká mrkev (asi 70 g)
100 – 120 g vařeného bio čiroku (asi 50 g suchého)
100 g vařených červených bio fazolí (asi 50 g suchých)
½ zralého avokáda
Bio citron
Hrst klíčků (vojtěška, mungo)
Postup:
Žampiony promíchejte se lžící oleje, římským kmínem, špetkou soli a trochou čerstvě mletého pepře. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte do změknutí.
Růžičkovou kapustu a růžičky brokolice krátce vařte v osolené vodě. Sceďte a přelijte ledovou vodou.
Mrkev oloupejte a pomocí škrabky vytvořte hobliny.
Avokádo rozmačkejte vidličkou. Zakápněte citronem, lehce osolte a promíchejte.
Do misky narovnejte pečené žampiony, kapustu, brokolici, mrkev, fazole, čirok a klíčky. Doprostřed misky nandejte avokádový dip. Celou misku lehce osolte.
Servírujte s citronem.
Knäckebrot
Ingredience:
na 12 kulatých knackebrotů
250 ml vlažné vody
150 ml kefíru
2 lžičky soli
1 sáček sušeného droždí (7g)
1 lžíce chlebového koření
250 g bio žitné chlebové mouky Probio
220 g bio špaldové hladké mouky Probio
Na posypání:
1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
2 lžíce drceného lněného semínka
Postup:
- Do mísy vlijte vlažnou vodu a přilijte kefír. Přidejte droždí, sůl a koření, promíchejte. Nakonec přisypte mouky a umíchejte těsto. Těsto s vyšším obsahem žitné mouky je dobré zadělávat ručně. Můžete použít i robot, ale nenechávejte v něm těsto dlouho míchat.
- Po uhnětení těsto rozdělte na 12 stejných bochánků (celé těsto zvážím, vydělím dvanácti a bochánky si vážím, zní to možná složitě, ale ve finále je to nejpřesnější a pro mě nejjednodušší). Bochánky nechte na pomoučněné ploše a přikryté vlhkou utěrkou hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 200°C. Na pečícím papíru rozválejte každý bochánek do tenka. Valím ho asi na 1,5mm. Když už to skoro budete mít, posypejte placku kořením a lněným semínkem a naposledy těsto přejeďte válečkem – koření se do těsta vtlačí a bude na něm lépe držet. Nakonec uprostřed každé placky vykrojte kolečko kvůli lepšímu propečení.
- Pečící papír i s plackou přeneste na plech a každou placku hojně propíchejte vidličkou. Pečte 8-10 minut. Dobře hlídejte, placka musí být křupavá, ale jsou tak tenké, že se snadno připálí.
- Nechte vychladnout na mřížce