Kořen čekanky je v Česku velmi dobře známý jako náhražka kávy, patří například mezi základní složky známé Melty. Využití extraktu z čekanky jako sladidla je ale záležitost poměrně nová. Na český trh s ním přišla společnost KAUMY v roce 2015. Od té doby si „čekankový sirup“ získal mezi zákazníky velkou oblibu. Důvodem je jedinečné složení s minimem cukru a vysokým obsahem vlákniny i skvěle přirozeně sladká chuť, která umožňuje univerzální použití.
Benefity čekanky
Před osmi lety začala jako první v České republice společnost KAUMY vyrábět čekankový sirup 4Slim s unikátním složením. Extrakt z čekankového kořene je jedním z nejzdravějších a nejoblíbenějších přírodních sladidel. Má celou řadu benefitů pro naše zdraví. Díky unikátnímu způsobu zpracování obsahuje Čekankový originál 4Slim pouze 5-6 % cukru, a přesto si zachovává vynikající sladivost, přibližně na úrovni medu.
Čekankový originál vyniká mezi jinými sladidly také díky mimořádně vysokému obsahu prospěšné vlákniny a velmi nízkému glykemickému indexu. Naprosto plnohodnotně nahradí cukr, med nebo javorový či agávový sirup, ale má oproti nim méně než polovinu kalorií. Obsahuje 71 procent rozpustné vlákniny – inulinu. Ten má příznivý vliv na střevní mikroflóru – jednoduše řečeno vyživuje užitečné střevní bakterie. Navíc vytvoří na stěnách střeva přirozený ochranný „film“. Inulin, jako každá vláknina, podporuje trávení a zažívání. Čekankový originál neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata.
Univerzální použití pro každý váš den
Extrakt z čekanky se hodí pro studenou i teplou kuchyni, protože ani při vyšších teplotách nemění své vlastnosti a má neutrální, přirozeně sladkou chuť. Bonusem Čekankového originálu pro využití v teplé kuchyni je schopnost zcela nahradit při pečení pokrmový tuk.
Pod značkou 4Slim vyrábí společnost KAUMY i další výrobky s čekankovým extraktem. Jde například o čekankové toppingy, které se používají k dochucování a ozdobení pohárů a palačinek, čekanko-arašídový krém, ořechové krémy slazené čekankou a další. Novinkou jsou také low-carb tyčinky, které na rozdíl od většiny ostatních nejsou na datlovém základě, ale základní surovinou je právě extrakt z kořene čekanky.
Přírodní alternativa k umělým sladidlům nejen pro diabetiky
Příběh výroby čekankového sirupu v České republice začal, když původní majitel společnosti, který je diabetik, hledal přírodní alternativu k umělým sladidlům. Slazení, které by mělo nízký obsah cukru, dobrou rozpustnost a zároveň přirozenou sladkou chuť bez kovové pachuti. „Experimentovalo se s různými ingrediencemi, ale stále to nepřinášelo očekávaný výsledek. Spokojeni jsme byli až ve chvíli, kdy jsme ‚objevili‘ extrakt z kořene čekanky. Bylo to přesně to pravé – konzistence i sladivost podobná medu, skvělá chuť, žádné konzervanty a chemická aditiva. Řekli jsme si, že když produkt chutná nám, osloví i zákazníky,“ vysvětluje ředitelka produktového managementu a marketingu Lea Striežencová.
Čekankový originál, čekankové slazení a ostatní produkty na bázi čekanky jsou ideální pro diabetiky, alergiky či osoby s nadváhou. Zkrátka pro všechny, kterým záleží na výrazném omezení přísunu cukru a snížení obsahu kalorií ve stravě. Výrobky s obsahem extraktu za kořene čekanky jsou vhodné také pro malé děti a seniory, protože inulin podporuje imunitu a harmonizaci střevní mikroflóry.