Bulgogi, v překladu „ohnivé maso“, pochází z Korejského poloostrova, kde jej běžně najdete v luxusních restauracích, ale i v supermarketech. Dnes si však představíme rostlinnou obdobu tohoto populárního pokrmu, který si snadno připravíte i doma a na masovou variantu, tak možná zapomenete úplně. Autorkou receptu je respektovaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, známá také jako „Surová dcerka“.
Budeme potřebovat:
1 PL sójové omáčky
15 g třtinového cukru
½ ČL gochujang čili pasty anebo srirachy
15 g sezamového oleje
2 stroužky česneku
40 g (nashi) hrušky
½ ČL sečuánského pepře
2 PL řepkového oleje
1x Good Calories Rostlinné mleté
Korejský okurkový salát:
1 okurka
Sůl dle chuti
2 PL sójové omáčky
1 PL sezamového oleje
1 PL čili oleje
1 stroužek česneku
1 PL sezamových semínek
Možné přílohy:
Jasmínová rýže, brokolice, ředkvičky, avokádo, limetka, koriandr a sezamové semínko
Jak na to:
V misce smíchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, čili pastu, sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou (nashi) hrušku a namletý sečuánský pepř.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte do zlatova Good Calories Rostlinné mleté. Když už je křupavé, přilijte marinádu a všechno spolu 5 minut vařte, aby se chutě Bulgogi spojily.
Mezitím nakrájejte okurku na menší hranolky a pořádně osolte. Nechte je 15 minut odstát, aby pustily šťávu. Následně je dobře osušte a zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, čili olejem, prolisovaným česnekem a posypte sezamovým semínkem.
Hotové Bulgogi podávejte s jasmínovou rýži, okurkami na korejský způsob a další zeleninou dle vaší chuti. Nikoleta Kováčová doporučuje brokolici vařenou na páře, avokádo, ředkvičky a limetku na zakápnutí.