Francouzská cibulačka je jedním z typických pokrmů, který by vás při návštěvě této vínem a sýry známé země neměl minout. A to nejen proto, že obě tyto suroviny důmyslně kombinuje. Přinášíme recept od šéfkuchaře Filipa Sajlera a jeho týmu, díky kterému si ji hravě doma připravíte také. Polévka je vydatná, proto se hodí i jako samostatný hlavní chod.
Suroviny na 4 porce:
600 ml Hovězí vývar Cibule Bistro
40 g Iberico špek
20 g máslo
200 g cibule loupaná
4 g tymián
5 g cukr krupice
100 ml víno bílé
Pepř
Sůl
Suroviny na servis:
8 plátků francouzské bagety (2 plátky na každou porci), 60 g sýr Gruyère, 1 ks žloutek
Postup
V rozehřátém hrnci orestujte na kostičky nakrájený špek, poté přidejte máslo a cibuli nakrájenou na klínky (snažte se vytvořit stejně velké klínky, aby cibule zkaramelizovala rovnoměrně). Společně vše restujte do požadované barvy.
Přidejte nasekaný tymián a zaprašte cukrem.
Nechte zkaramelizovat.
Podlijte vínem a nechte ho vyvařit.
Zalijte Hovězím vývarem od Cibule Bistro, přiveďte k varu, přidejte sůl a pepř.
Polévku příliš dlouho nevařte, aby si cibule zachovala strukturu.
Polévku nalijte do zapékacích misek. Přidejte plátky bagety se strouhaným sýrem smíchaným se žloutkem a zapečete pod grilem, nebo pomocí flambovací pistole do zlatova.
Servírujeme s najemno nakrájenou pažitkou.
Tip šéfkuchaře Filipa Sajlera: Pokud chceme vegetariánskou variantu, vynecháme špek a jeho množství nahradíme máslem. Vývar v tomto případě použijeme zeleninový.