Dny se začínají prodlužovat a teplé jarní paprsky již pomalu ohřívají zahrady, terasy a balkóny. Teplejší počasí láká k co nejdelšímu pobytu venku, po dlouhé zimě si chtějí lidé zaslouženě užít každého okamžiku, kdy mohou vystavit svoji kůži slunečním paprskům. Především o víkendu lidé začínají otevírat zahrady jaru, včetně grilování.
Jak připravit gril před první grilovačkou?
Většina kvalitních grilů není potřeba před prvním grilováním speciálně ošetřovat. Pokud jsou na grilu ještě zbytky uhlíků z poslední podzimní seance, je vhodné je odstranit. Pomocí čistících prostředků na grily není od věci rošt zbavit nečistot, tak aby první steak, ryba nebo opečená cuketa splnila chuťová očekávání.
Uhlí, brikety a podpalovače
Jednou z nejdůležitějších věcí, jak udělat z grilování pohodový zážitek, je koupit kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety. Uhlí je vhodné pro rychlou grilovačku, rychle se rozhoří, ale neudrží vysokou teplotu po delší dobu a rychle vyhoří. Brikety se pomaleji dostávají k ideální teplotě, ale za to o to déle hoří a jen tak nevyhasnou. Vyšší dívčí je pak grilování na vyschlém tvrdém dřevu.
K pohodlnému roztopení je důležitý vhodný výběr podpalovačů. „Účinné podpalovače můžeme mít, jak ty zcela přírodní, tak ty, které si pomáhají trochou chemie. Přírodní podpalovače najdeme v několika podobách, od klasických dřevěných ´polínek´ sestavených do speciálního tvaru, přes speciální kostky z dřevěné drtě a svitky napuštěné parafínem pro pomalejší a stálejší hoření. Jako účinnou pomoc při podpalování ocení lidé i podpalovače ve tvaru obří zápalky nebo tabulky z lisovaného dřevitého vlákna opět namáčeného v kvalitním parafínu. Zatímco přírodní podpalovače jsou nejstylovější a šetrné k životnímu prostředí, ty na chemické bázi, ať už tekuté, gelové nebo pevné, nabízejí velmi jednoduchou manipulaci a použití a 100% jistotu, že vždy vše zafunguje, jak má,“ vysvětluje Petr Zelinka, ředitel společnosti SOLO Matches & Flames, tradiční české firmy dodávající na trh veškeré výrobky související s ohněm.
Co na gril?
Češi propadli kouzlu grilování, které se stalo během posledních let doslova fenoménem. Od oblíbených masových pokrmů se griluje v podstatě vše přes zeleninu, sýry, až po ovoce, a samozřejmě pro Čechy tak typické houby. Mezi tradiční masové pochoutky na gril patří hovězí steaky, vepřová krkovička, kuřecí plátky nebo paličky. Oblíbené nejen díky chuti, ale i jednoduchosti přípravy jsou i burgery a nesmíme zapomenout ani na nestárnoucí špekáčky a klobásky. Nezaměnitelnou chuť má i ogrilovaná ryba nebo krevety, které se předem mohou marinovat a napíchnout na jehlu. Fanoušky si našly i masové špízy, které se často kombinují se zeleninou. Zelenina se také griluje samostatně jen s kořením nebo osolená a přináší odlehčení mezi masité pokrmy. Samostatnou kapitolu tvoří sýry, mezi nejčastěji pokládané na rošt patří hermelín, řecký halloumi nebo tradiční slovenský oštěpek. Měkčí sýry se pak raději doporučují nejprve zabalit do alobalu. Grilování se stalo určitou společenskou událostí a grilovací zařízení najdete skoro v každé domácnosti, která má zahradu nebo alespoň prostorný balkón či terasu.
Další vychytávky ke grilování…
K větší zahradní party není potřeba používat běžné nádobí a děsit se z té hromady k umývání. Žádná návštěva se jistě neurazí, když se jí budou lahůdky z grilu servírovat na jednorázových talířích, které jsou biologicky rozložitelné čili kompostovatelné. Příprava jídla v přírodě si s přírodními materiály dobře rozumí. „V naší nabídce máme různé velikosti a tvary talířů vyrobených ze 100% organických vláken z cukrové třtiny, a dokonce i misky a dřevěné příbory a lžíce. Všechny tyto produkty jsou kompostovatelné. Dekorativní a zároveň praktickou úlohu přináší při servírování voskovaný ubrousek, který je vyroben ze 100% bavlny a včelího vosku,“ uvádí Petr Zelinka ze SOLO Matches & Flames.
K venkovní party nebo jakékoliv konzumaci jídla a pití bohužel patří i nepříjemný hmyz. Ale i to se dá lehce vyřešit. SOLO svíce zahradní citronela s kúrou nejenom že odežene nezvané hosty v podobě obtížného hmyzu, ale poslouží jako ozdoba k dotvoření atmosféry.
Grilování nejen na grilu
Stejně jako roste popularita grilování, zvyšuje se zájem i o další způsoby přípravy jídla na zahradě nebo v přírodě. Estetickou, ale i funkční pomůckou je tzv. Švédský oheň.
„Je vyroben ze suchého borovicového dřeva, velmi snadno se zapaluje pomocí knotu a vydrží hořet asi hodinu. Využít ho lze jako dekoraci, ale také k táborovému vaření, kdy na něm lze grilovat, opékat, nebo na poleno položit pánev či hrnec,“ doporučuje Petr Zelinka ze Solo Matches & Flames.
Víte, že…
- již v 17. století indiánský kmen Arawak připravoval maso na dřevěném roštu tzv. „barbacòa“ z čehož vyplývá dnešní “barbecue”. Indiáni mřížku vynalezli k uzení masa. Výraz „barbacoa“ v historii označoval zástup lidí za účelem společného stolování.
- milovníkem grilování byl i první americký prezident George Washington.
- již v 18. století kuchaři k masu připravovali různé omáčky a používali grily k pečení celých prasat.
- v roce 1952 vymyslel svářeč George Stephen ve svém zaměstnání první uzavřený gril.
- v roce 1960 byl uveden na trh plynový gril, který si mohla na začátku dovolit jen vyšší vrstva.
- v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století se staly hitem grily s poklopem.